Μετά από πέντε ώρες επώδυνου «τοκετού» επετεύχθη μία κάποια στοιχειώδης συναίνεση ως προς το τελικό κείμενο συμπερασμάτων. Ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες ηγέτες συμφώνησαν στην κρισιμότητα της κατάστασης και στην ανάγκη πολιτικής λύσης, όπως δήλωσε και η Άνγκελα Μέρκελ. Πέρα από το ρητορικό απόσταγμα ειρήνης, όμως, ελάχιστα συμφωνήθηκαν ως προς την διατήρηση της, επιβεβαιώνοντας όσους έκαναν λόγο για μικρό καλάθι προσδοκιών.
Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων, θα έπρεπε να συμπεριλάβει κανείς την συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός, τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων και τη συνέχιση του διαλόγου, στο πλαίσιο μίας νέας διάσκεψης. στη Γενεύη, μεταξύ εκπροσώπων των δύο αντιμαχομένων πλευρών. Σε αυτές τις διαδικασίες, μάλιστα, θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η Ελλάδα αυτή τη φορά θα συμπεριληφθεί στους προσκεκλημένους. Είναι εμφανές πάντως ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει. Οι ίδιοι, άλλωστε, παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο», ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ευθύνη στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη, φιλοξενώντας και άλλες συναντήσεις, αν χρειαστεί. Η Αθήνα, πάντως, χαιρέτισε ως θετική την Διάσκεψη, τονίζοντας τη «δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων».
Στην περίπτωση που τηρηθεί δεν θα επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει την στρατιωτική στήριξή του στην κυβέρνηση Σάρατζ. Η Άγκυρα έχει στείλει μαζικά τζιχαντιστές από τη Συρία για να στηρίξουν τον σύμμαχό της. Ο Ερντογάν ακόμα και ώρες πριν την Διάσκεψη επανέλαβε την απειλή του να στείλει τουρκικό στρατό. Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, στοχοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του, ζητώντας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης να σταματήσει η αποστολή φιλοτούρκων Σύριων μαχητών στην Τρίπολη.
Παρ’ όλα αυτά, το χάσμα παραμένει κι αυτό το επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν "σοβαρό διάλογο" κατά τη διάρκεια της διεθνούς Διάσκεψης. «Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη... αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι πλευρές συμφώνησαν να εφαρμόσουν και να μην παραβιάσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων, το οποίο θα πρέπει να περιφρουρηθεί με αυστηρότητα, περισσότερο από ό,τι συνέβη στο παρελθόν».
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τα μέρη συμφώνησαν σε παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τα μέρη δεσμεύτηκαν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να εφαρμόσουν την εκεχειρία, ώστε να πραγματοποιηθεί διάλογος για ειρηνική λύση. Επίσης συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαδικασία οικονομικού διαλόγου με σκοπό να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξει το κλίμα στη χώρα.
Η Ιταλία δεν έκρυψε την επιθυμία της για διευρυμένο ρόλο «στην αντιμετώπιση της λιβυκής κρίσης», όπως είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το “παρών” στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης». Η Ρώμη δεν είχε από την αρχή κρύψει την επιθυμία της να ηγηθεί εξαρχής μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.
«Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει ανθρώπους και ειδικούς για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της Διάσκεψης. Την στήριξή του προς τον λιβυκό λαό «για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση» εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Η θέση των ΗΠΑ είναι να μην υπάρξει ξεκάθαρος νικητής. Γι’ αυτό υποστηρίζει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μία μόνιμη εκεχειρία.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν αντάλλαξε ούτε ματιά με τον Ταγίπ Ερντογάν στην αναμνηστική φωτογραφία, ενώ εντύπωση προκάλεσε η Άνγκελα Μέρκελ που «έτρωγε» από αγωνία τα νύχια της και έψαχνε εναγωνίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμήχανη στιγμή της αναζήτησης του Ρώσου προέδρου καταγράφηκε σε βίντεο. Αρχικά για το που βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναρωτιέται η καγκελάριος. Στην αναζήτηση συμμετείχε και ο Γάλλος πρόεδρος.