Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη με την αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου που τον συνοδεύει, παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.
Στην ομιλία του ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι «παρόχθιες χώρες» πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.
Η συμφωνία ακολουθεί το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο για τη χάραξη οικονομικής ζώνης που προέβλεπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονταν θαλάσσια σύνορα, κάτι που δεν δέχονται Ελλάδα και Κύπρος και επικρίθηκε από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
«Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν», είπε ο Τσαβούσογλου όταν ρωτήθηκε εάν άλλες χώρες ενδέχεται να αντιταχθούν στο νέο μνημόνιο κατανόησης. «Οι τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν», υποστήριξε.
Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) με έδρα την Τρίπολη υπό τον Abdulhamid al-Dbeibah, της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται από το λιβυκό κοινοβούλιο, το οποίο υποστηρίζει μια εναλλακτική διοίκηση. Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Aguila Saleh, που θεωρείται σύμμαχος της Αιγύπτου, είπε ότι το μνημόνιο κατανόησης είναι παράνομο επειδή υπογράφηκε από μια κυβέρνηση που δεν είχε εντολή.
Σχολιάζοντας νωρίτερα τις πληροφορίες για τη συμφωνία, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι το θέμα παρακολουθείται στενά. Όπως ανέφεραν, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενό της.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. «Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο», προσθέτουν.
«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».