EΛΠΕ, Ελληνικό, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ΔΕΠΑ είναι οι αποκρατικοποιήσεις που μπαίνουν σήμερα στο μικροσκόπιο των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα ‘εσοδα από αποκρατικοποιήσεις για φέτος υπολογίζονται στα 2,44 δισ. ευρώ και από αυτά τα 2,11 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πωλήσεις εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και τα υπόλοιπα από αξιοποιήσεις ακινήτων.
Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι το κλείσιμο της αξιοποίησης του Ελληνικού έχει μεταφερθεί οριστικά στο 2020. Χαρακτηριστικά, η καταβολή της α' δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στο α' τρίμηνο του έτους, υποδηλώνοντας ότι το κλείσιμο της σύμβασης δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους που διανύουμε.
Ετσι απο τα περίπου 370 εκατ. ευρώ έσοδα από αξιοποιήσεις ακινήτων, τα 300 αφορούν στα έσοδα από το Ελληνικό.
Οι αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας και προγραμματίζεται να φέρουν έσοδα μέσα στην επόμενη χρήση είναι:
- η πώληση το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ,
- η πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ,
- η μακροχρόνια (35 έτη) παραχώρηση του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
- η παραχώρηση περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (π.χ. μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης),
- η παραχώρηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου,
- οι πωλήσεις ακινήτων ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Ως προς τα ΕΛΠΕ, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμα ως προς τις προθέσεις της. Το κλίμα στις αγορές είναι ενθαρρυντικό πάντως, αν και η γενικότερη εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η σχετική διαδικασία μάλλον πηγαίνει προς τα πίσω.
Άγιο δισκοπότηρο
Κατά τα άλλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές για να επιτύχει το… «Άγιο Δισκοπότηρο» των στόχων της, την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί είναι ήδη ενήμεροι, αφού, όπως λέγεται, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας παρέδωσε στους εκπροσώπους τους αναλυτικά κείμενα με τις θέσεις της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, μπορεί και 3 δισ. ευρώ, αν περάσει η μείωση του στόχου για πλεόνασμα 2%, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη μείωση ή και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών κατά μονάδες, την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους, την μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Σύμφωνα με την κεντρική ιδέα, των επιστολών του κ. Χρ. Σταϊκούρα, η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να καταστεί εφικτή με δύο τρόπους, άμεσα ή έμμεσα.
Είτε αυτό θα γίνει με μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021 σε 2 - 2,5% από 3,5% σήμερα που είναι η άμεση παρέμβαση, είτε μέσω της μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο, αλλαγή της χρήσης των κερδών των ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, είτε να μην προσμετρούνται στον προϋπολογισμό οι δαπάνες, ύψους 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό. Αυτή είναι η έμμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σύμφωνα με τους θεσμούς η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί συνάρτηση μιας νέας έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. Κατά τις πληροφορίες στο Eurogroup του Μαρτίου είναι πιθανό να παρουσιαστεί μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, με βάση την οποία θα μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η απόφαση, πάντως, δεν αναμένεται να ληφθεί σύντομα, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο που κατατίθεται άλλωστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.