Mε επείγουσες διαδικασία απ’ευθείας ανάθεσης προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού, στην την άμεση προμήθεια περίπου 50.000 ξύλινων στύλων προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ, καθώς το δίκτυο, λόγω της υποεπεπένδυσης της προηγούμενης δεκαετίας είναι έτοιμο να καταρρεύσει, ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι , οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Το 2019 ο ΔΕΔΔΗΕ επένδυσε περί τα 148 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 75% έναντι των 550 εκατ. ευρώ που είχαν ανέλθει οι σχετικές επενδύσεις το 2009. Εξ’ αιτίας της χρόνιας υποεπένδυσης, που οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, το απόθεμα των ξύλινων στύλων του ΔΕΔΔΗΕ έχει πέσει σε 21.318 τεμάχια, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας οι εφετινές ανάγκες ανέρχονται σε 195.000 τεμάχια.
Το πρόβλημα επιδεινώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια εξ’ αιτίας της πυρκαγιάς στο Μάτι και των έντονων καιρικών φαινομένων που κατέστρεψαν πολλούς ξύλινους στύλους αλλά και μεγάλα τμήματα του πεπαλαιωμένου δικτύου. Στην ήδη προβληματική κατάσταση προστέθηκαν η μερική ματαίωση διαγωνισμών το 2019 αλλά και η αστοχία υλικού, αφού ο Διαχειριστής προμηθεύτηκε στύλους που δεν ήταν κατάλληλα εμποτισμένοι, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στις καιρικές συνθήκες και στους μικροοργανισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προμήθεια αποτέλεσε αντικείμενο εσωτερικού ελέγχου στον ΔΕΔΔΗΕ.
Η κακοκαιρία του Ιανουαρίου προκάλεσε πάνω από 100 μεσαίου μεγέθους προβλήματα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, αφήνοντας χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές. Σε μια νέα κακοκαιρία , οι αντοχές του δικτύου θα είναι ακόμα πιο περιορισμένες. Προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνθήκες ασφάλειας για το δίκτυο η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση προμήθεια στύλων με απ’ ευθείας ανάθεση.
Η συνήθης πρακτική του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια στύλων είναι η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών, τους οποίους τις περισσότερες φορές κερδίζουν ελληνικές εταιρίες, που εισάγουν ένα μέρος της παραγγελίας, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί. Οι βασικές χώρες προέλευσης των στύλων είναι η Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.