Πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ….για να βγάλουν κέρδος και όχι για λόγους που σχετίζονται με την ιστορική φιλία των δύο κρατών απηύθυνε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ στο Παρίσι.
Μάλιστα ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι όπου αργούν οι Ευρωπαίοι να επενδύσουν, επενδύουν οι Κινέζοι, οι οποίοι δεν φαίνονται όπως είπε καθόλου μετανιωμένοι για τις επενδύσεις τους
“Οι Κινέζοι που επένδυσαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια δεν το έχουν μετανιώσει. Ο δρόμος λοιπόν για τους Γάλλους επενδυτές είναι ανοιχτός σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Η αναφορά του κ. Χατζηδάκη στις κινεζικές επενδύσεις δεν ήταν καθόλου τυχαία, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τον ΑΔΜΗΕ και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, τον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς, κατέχει μερίδιο 24% και ρόλο στρατηγικού επενδυτή η κινεζική State Grid, η οποία όχι μόνον έχει επιδείξει ένα κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για αύξηση του μεριδίου της αλλά έχει και οψιόν πρώτης προτίμησης. Από την άλλη πλευρά η ΕΕ έχει καταστήσει γνωστή τη θέση της ότι δεν θέλει περαιτέρω κινεζική παρουσία στις υποδομές κρίσιμων δικτύων στις χώρες-μέλη.
Ας σημειωθεί ότι όταν το 2016 διεξήχθη ο διαγωνισμός για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, η RTE, που είναι ο αντίστοιχος διαχειριστής δικτύων ηλεκτρισμού της Γαλλίας, είχε εκφράσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον, το οποίο όμως δεν μετουσιώθηκε σε δεσμευτική προφορά στη δεύτερη φάση της όλης διαδικασίας.
Σήμερα επιχειρείται και πάλι να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον της RTE, τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τον ΔΕΔΔΗΕ, τον διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τις δύο πιο εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στην αγορά ηλεκτρισμού που σχεδιάζει να δρομολογήσει το 2020 η κυβέρνηση.
“Τα τα δυο τρίτα των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας” δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης στο Παρίσι, αναφερόμενος ονομαστικά στον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ, την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, στα ΕΛΠΕ και τη ΛΑΡΚΟ.
Ο υπουργός κατά τη διήμερη παραμονή του στο Παρίσι συναντήθηκε με τους επικεφαλής μεγάλων γαλλικών εταιριών όπως η ΕDF, η RTE, η Total, η Imerys, η Engie, η Suez, η Veolia, η AKUOEnergy, η EREN, η VINCIEnergy και η Eiffage.
Αρκετές από τις εταιρίες αυτές δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας, όπως η εταιρία ηλεκτρισμού της Γαλλίας και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, η ΕDF, που έχει παρουσία μέσω της θυγατρικής της στις ΑΠΕ αλλά και του ιταλικού ενεργειακού της βραχίονα, της Edison. H Total συνεργάζεται σε κοινοπρακτικό σχήμα στις έρευνες πετρελαίου, ενώ η Engie δίνει το παρών μέσω της Τέρνα.
Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, την ενεργειακή εξοικονόμηση, την απολιγνιτοποίηση και την διαχείριση απορριμμάτων δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι ο 7ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, ενώ οι γαλλικές εταιρείες απασχολούν στη χώρα μας περί τους 15.000 εργαζόμενους.
Οι ενεργειακές επενδύσεις που συνδέονται με το Κλίμα και το Περιβάλλον, ήταν ένας από τους βασικούς τομείς- αναφοράς στη κοινή δήλωση για την ελληνογαλλική εταιρική σχέση, που υπόγραψαν στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ‘Αδωνις Γεωργιάδης με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire.
Οι δύο χώρες δηλώνουν την πρόθεσή τους “Στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος, να ενισχύσουν την ελληνο-γαλλική συνεργασία για την υλοποίηση της φιλοδοξίας που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο, προσδιορίζοντας μία συμφωνία τομεακής συνεργασίας. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την κοινή επιθυμία των δύο κυβερνήσεων να ενισχύσουν τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην οικολογική μετάβαση της χώρας, ιδίως στους τομείς των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της απεξάρτησης των μεταφορών από τον άνθρακα και των αστικών υπηρεσιών. Στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, να ευνοήσουν επίσης τη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των αρμόδιων δημόσιων φορέων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα προστασίας και ανάπτυξης της Μεσογείου” αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινή δήλωση, η οποία βέβαια δεν περιορίζεται μόνον στην Ενέργεια, το Κλίμα και το Περιβάλλον αλλά καλύπτει και πολλούς άλλους τομείς όπως τον αγροτικό, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, τη ψηφιακή μετάβαση κλπ.