Ο Μπρούνο Λεμέρ κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα έθεσε ευρύτερα το θέμα της εξάρτησης της ευρωζώνης από την Κίνα, τονίζοντας ότι στον τομέα των φαρμάκων και της υγείας, η ευρωζώνη εμφανίζει εξάρτηση της τάξης του 80-85% από την Κίνα. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες«, τόνισαν και οι δυο υπουργοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών με τη συνδρομή και του Υπουργείου Οικονομικών, ούτως ώστε να καταρτιστεί προκαταβολικά ένα πλαίσιο δράσης, εφόσον χρειαστεί.
Από τις δημόσιες δηλώσεις του Μπρούνο Λεμέρ προκύπτει ότι είναι σχεδόν κλεισμένο το θέμα της εξαίρεσης δαπανών για το προσφυγικό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Είναι απολύτως δικαιολογημένο το αίτημα συνυπολογισμού του κόστους του προσφυγικού», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SΜPs, όπως άλλωστε και τις προσπάθειες για βελτίωση του δημοσιονομικού χώρου.
Ευρύτερα στην ευρωζώνη, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «μοιραζόμαστε με τον φίλο Χρήστο τις ίδιες απόψεις, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη, χρειαζόμαστε καλύτερη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής».
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός είχε δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις που έχει λάβει τους τελευταίους έξι μήνες, τονίζοντας πως «όλοι βλέπουν ότι υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος», μνημονεύοντας τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα στη σωστή κατεύθυνση. Αυτά είναι καλά νέα για όλους, για την Ελλάδα, για τη Γαλλία και την ευρωζώνη».
Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας στο μέτωπο των επενδύσεων, με τον Μπρούνο Λεμέρ να αναφέρεται ενδεικτικά στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.
Αποό την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι "σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται!
Όπως αποδεικνύεται και με τις θετικές Εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.
Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτώνται και ενισχύονται.
Προχωράμε δυναμικά, θέτοντας ως βασικούς στόχους:
- την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, παρά τους δυνητικούς κινδύνους που διαρκώς αναδεικνύονται, όπως η έξαρση ζητημάτων δημόσιας υγείας, ζητήματα για τα οποία έχουμε προβληματισμούς, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό,
- τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών,
- την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής,
- την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία,
- τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να μειωθούν – ακόμη περισσότερο – φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.