Τον τερματισμό του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ανακοίνωσε η Μόσχα, με τον Πούτιν να "κλείνει" το μάτι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ενεργειακή συνεργασία. Αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση του Ρώσου Προέδρου -με αφορμή την ενέργεια-έχει σκοπό μελλοντικές πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες και πως προφανώς ελπίζει στη διεύρυνση των σχέσεων με την Τουρκία, αφού προσβλέπει να αντισταθμίσει τις δύσκολες εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Μόσχα θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πλαίσιο του έργου του αγωγού Blue Stream, που είναι ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει το αέριο, τότε θα διοχετευτεί κάπου αλλού» συμπλήρωσε ο Πούτιν και έριξε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βουλγαρία καθώς η μεν πρώτη έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη της να σταματήσουν τις εργασίες κατασκευής των επίγειων τμημάτων.
Η Μόσχα, επίσης, θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 6% για τους Τούρκους από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και έπεται συνέχεια στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών αφού είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει ένα κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα για να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο για να αντισταθμίσει την απώλεια του South Stream.Σημειώνεται ότι ο αγωγός θα ξεκινούσε από το Νότο της Ρωσίας, υποθαλάσσια στη Μαύρη Θάλασσα, θα έφτανε στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία.
Έτσι, φαίνεται η Ρωσία πως αποκτά ένα σύμμαχο και δείχνει τα “δόντια” της στην Ευρώπη, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζεται ως διαμετακομιστικός κόμβος ενεργειακών πόρων και λόγω του Ναμπούκο (Τουρκία- Βουλγαρία- Ρουμανία- Ουγγαρία- Αυστρία). Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι αγωγοί που περνάνε μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας για την παράδοση αερίου στις χώρες της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.
Ο South Stream, ο οποίος θα ολοκληρωνόταν το 2015, σχεδιάστηκε εν μέρει για την αντικατάσταση της σχεδιαζόμενης επέκτασης του Blue Stream και θεωρείται ανταγωνιστικό σε σχέση με τον αγωγό Ναμπούκο. Να σημειωθεί ότι οι αγωγοί που έχουν σημασία για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ο «TAP» που θα φέρνει από το 2019 αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία,ο «East Med», όπου από το 2021 θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο, θα περνά στην Κρήτη και στη συνέχεια διασχίζοντας την Πελοπόννησο και την Ήπειρο θα φτάνει μέσω του ελληνοϊταλικού αγωγού (IGI) στην Ιταλία, αλλά και ο IGB ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας.