Αμφιβολίες εκφράζονται για το αν θα μπορέσει να καλυφθεί φέτος το κόστος ρύπων της ενεργοβόρου βιομηχανίας, μετά τη μείωση του ποσοστού από τα έσοδα πώλησης δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που θα διατίθεται πλέον στη βιομηχανία για την αντιστάθμιση των ρύπων.
Με πρόσφατη υπουργική απόφαση, το ποσοστό της βιομηχανίας μειώνεται στο 12,8% από 15% του συνόλου των εσόδων που εισπράττει το δημόσιο από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής CO 2. H μείωση αυτή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος, μετά τη πρόσφατη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, κινδύνευε να παρουσιάσει έλλειμμα στο τέλος του 2020. Πλέον ο ΕΛΑΠΕ θα εισπράττει το 72% των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων αντί του 65% που έπαιρνε μέχρι σήμερα.
Ας σημειωθεί ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, που κινδυνεύουν από τη λεγόμενη “διαρροή άνθρακα”, δηλαδή τον κίνδυνο μετεγκατάστασης σε τρίτες χώρες με λιγότερο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, όπου δεν θα υποχρεούνται να πληρώνουν για το CO 2, λαμβάνουν εν είδη αποζημίωσης, αντιστάθμιση για τις κόστος του διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για κοινή ευρωπαϊκή πρακτική και μάλιστα η σχετική οδηγία, που την επιτρέπει υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προβλέπει ότι για την αντιστάθμιση της βιομηχανίας μπορεί να διατεθεί ως και το 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO 2.
Κύκλοι της βιομηχανίας δεν έκρυβαν την ανησυχία του για το αν το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα φθάσει για να καλύψει τα κόστη CO 2, καθώς ο υπολογισμός γίνεται με βάση τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των ρύπων του προηγούμενου χρόνου. Ετσι, ενώ η αντιστάθμιση που χορηγήθηκε το 2019 υπολογίστηκε με βάση τη μέση τιμή CO 2 του 2018 που ήταν 15,6 ευρώ/τόνο, το 2020 θα υπολογιστεί με βάση τη μέση τιμή του 2019 που ήταν πολύ αυξημένη και συγκεκριμένα 24,9 ευρώ/τόνο CO 2.
Το 2019 για την αντιστάθμιση διατέθηκε συνολικό ποσό της τάξης των 55 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά τους υπολογισμούς της βιομηχανίας θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20% προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά.
Τέλος, με βάση την υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, το 6% των εισροών θα διατεθεί στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων βιώσιμης οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, που θα πληγούν εξ αιτίας της απολιγντιτοποίησης. Επίσης ένα ακόμα ποσοστό 6% προορίζεται για το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας προκειμένου να προωθήσει δράσεις για την ηλεκτροκίνηση, το 3% στο ΕΤΕΑΠ (Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης) και το 0,2% στο ΕΚΠΑΑ, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.