Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016 κατρακυλούν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς ο OPEC και οι σύμμαχοί του δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για νέα μείωση της παραγωγής που είχε προτείνει ο Οργανισμός αλλά ούτε και στη παράταση των περικοπών που έχουν ήδη αποφασιστεί.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 8,8% στα 41,77 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016. Παράλληλα, το αργό Brent καταγράφει πτώση άνω του 8,5% ή κατά 4,29 δολάρια και διαπραγματεύεται στα 45,70 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό του τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2017.
Σημειώνεται ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του που απαρτίζουν τον OPEC+ συναντήθηκαν στη Βιέννη προκειμένου να αποφασίσουν για τις περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του καυσίμου λόγω της υποχώρησης που καταγράφει η ζήτηση για το καύσιμο ως απόρροια των αναταράξεων στην οικονομική δραστηριότητα που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού.
Εχθές ο OPEC πρότεινε νέα περικοπή της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αρχή του επόμενου μήνα και μέχρι το τέλος του έτους. Πρόταση όμως που απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC, καθώς προέβλεπε ότι τα μέλη του Οργανισμού θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1 εκατ. βαρέλια και οι χώρες εκτός OPEC, δηλαδή η Ρωσία και οι εταίροι της, θα περιέκοπταν επίσης την παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο OPEC όμως δεν κατάφερε τελικά να πείσει τη Ρωσία να συμφωνήσει με την πρόταση αυτή, καθώς η Μόσχα εμμένει στην άποψή της ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλέψει κανείς ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της επιδημίας του κοροναϊού στη ζήτηση.
Παράλληλα, υπήρξε διαφωνία για παράταση και της προηγούμενης απόφασης του OPEC+ για περικοπή της παραγωγής κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πέραν του τέλους Μαρτίου.
Στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας εκτιμούν ότι το "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία και τα άλλα μέλη του OPEC+, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι κάποιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ενδεχομένως να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να καλύψουν μέρος των απωλειών που υπέστησαν λόγω των προηγούμενων περικοπών.