Περισσότερα από 10,1 δις. ευρώ έχουν εξαϋλωθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Από τα 61,2 δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει υποχωρήσει στα 51,1 δις. ευρώ. Σε σχέση με το τέλος του 2018 όμως, η αγορά βρίσκεται με περίπου 7 δις. ευρώ πιο πάνω, αφού στις 31 Δεκεμβρίου 2018 η κεφαλαιοποίηση διαμορφωνόταν στα 44 δις. ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι μέσα σε συνθήκες κρίσης και με εντολές πώλησης που σε πολλές περιπτώσεις παραπέμπουν σε πανικό, ποια είναι η στρατηγική, ποια η άμυνα και αν τέλος πάντων, το αν υπάρχει κάποιο δίχτυ προστασίας.
Ο κ. Δ. Τζάνας διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, υποστηρίζει ότι, «δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Και πως εκείνος που έχει χαρτιά θα ήταν παράτολμο να βγει να πουλήσει. Πλην όμως, εκείνος που είναι εκτός αγοράς και έχει ρευστότητα θα μπορούσε σιγά – σιγά και αναλόγως με το πώς κινείται η επικαιρότητα να αρχίσει να παίρνει κάποιες θέσεις».
Ο κ. Ν. Χρυσοχοϊδης επικεφαλής της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ, υποστηρίζει ότι οι επενδυτές που έχουν χαρτιά σε τόσο δύσκολες συνθήκες θα πρέπει να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους. Όπως εξηγεί, συνήθως εκείνοι που έχουν μετοχές, οι σταθεροί επενδυτές, συνήθως έχουν και 3 – βασικές θέσεις στο χαρτοφυλάκιό τους. Επίσης, οι ίδιοι τυχαίνει να έχουν μερικές ακόμα με βραχυχρόνιο ορίζοντα επένδυσης. Όταν η κατάσταση γίνεται αφόρητα πιεστική, όπως το προηγούμενο διάστημα, οι επενδυτές συνηθίζουν να πουλάνε τις βραχυχρόνιου ορίζοντα θέσεις τους και με την όποια ρευστότητα αποκομίζουν να ενισχύουν τις βασικές.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta AXEΠEY κ. Εμ. Χατζηδάκης, σημειώνει ότι, «η ελληνική αγορά με αποτίμηση 50 δις ευρώ και σχέση με το ΑΕΠ 26% είναι στην ζώνη της ευκαιρίας. Όμως αυτό επί του παρόντος αποδεικνύεται μια προσέγγιση επόμενης ημέρας, ένας δείκτης που έχει νόημα όταν εκλείψουν ή περιοριστούν οι συνθήκες που προκαλούν το ψυχολογικό άγος στους επενδυτές. Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα και η υποτιμητική υπερβολή είναι μια ευκαιρία ανάλογη με την στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της Αγοράς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Όχι τυχαία ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί και πάλι στην ίδια περιοχή τιμών».