Σοβαρό προβληματισμό για το αν θα μπορέσει τελικώς να λειτουργήσει το target model στο τέλος Ιουνίου όπως έχει προγραμματίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, εκφράζουν στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού, λόγω των απαιτήσεων ανταγωνισμού για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που συνεπάγεται το νέο μοντέλο- στόχος σε μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και ανατροπών στα πλάνα των επιχειρήσεων, που έχει επιφέρει η επιδημία του κορονοϊού.
“Ο ανταγωνισμός που δημιουργεί το target model οδηγεί τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στα άκρα” ανέφερε χαρακτηριστικά παράγων της αγοράς, επισημαίνοντας ότι για να πετύχουν οι μονάδες τα καλύτερα αποτελέσματα στην αγορά θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες, με αυξομειώσεις παραγωγής κλπ. Μία τέτοια κατάσταση όμως θα μπορούσε να τις καταστήσει πχ ευάλωτες σε βλάβες, τις οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπίσουν, τώρα όμως μπορεί να είναι και ανυπέρβλητες.
Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, συνεχιστούν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και των ταξιδιών, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποκατάσταση μίας βλάβης, καθώς δεν θα μπορούσε να έλθει το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό για να την αποκαταστήσει ή μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά κλπ.
Ακάμα και στις σημερινές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς, η όλη αναδιάταξη του τρόπου εργασίας προκειμένου να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες προφύλαξης - αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων, απουσία μελών του προσωπικού κλπ-, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, καθυστερήσεις κλπ.
Η όλη κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται απαιτεί εξοικονόμηση δυνάμεων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, προσέθεσε το ίδιο στέλεχος, μία “εξοκονόμηση” που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί με όρους αγοράς, όταν πχ σε περίπτωση βλάβης θα πρέπει να δίνεται εντολή λειτουργίας άλλης μονάδας, ενδεχομένως λιγότερο ανταγωνιστικής και όταν ταυτόχρονα` δεν θα μπορεί ο παραγωγός να εκτιμήσει με ασφάλεια το χρόνο αποκατάστασης της βλάβης.
Αυτό που τελικά θα καθορίσει τις εξελίξεις θα είναι η ίδια η πορεία της επιδημίας, το πώς και κάτω από ποιές συνθήκες θα λειτουργούν η κοινωνία και η οικονομία τον Ιούνιο, κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα.
Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και των φορέων της αγοράς ηλεκτρισμού που είναι επιφορτισμένοι με την μετάβαση στο target model, οι προετοιμασίες, μέχρι στιγμής, προχωρούν κανονικά, καθώς παραμένει ο στόχος για τον Ιούνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το Χρηματιστήριο Ενέργειας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της πρώτης συναλλαγής ( BASE APRIL 20) στη νεοσύστατη αγορά παραγώγων του ΕΧΕ, (προθεσμιακή αγορά χωρίς φυσική παράδοση προιόντος) με τη ΔΕΗ στο ρόλο του ειδικού διαπραγματευτή (market maker).
Η συναλλαγή αφορούσε πράξη μεταξύ της ΔΕΗ και της Εlpedison στη τιμή των 40,5 ευρώ/Μwh.
Σήμερα η αγορά παραγώγων του ΕΧΕ έχει 13 μέλη και οι εγγραφές νέων μελών συνεχίζονται
Το target model, ως γνωστόν, προϋποθέτει τη λειτουργία τεσσάρων αγορών, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, της Προθεσμιακής Αγοράς, της Ενδοημερήσιας Αγοράς και της Αγοράς Εξισορρόπησης. Οι τρεις πρώτες θα λειτουργούν υπό το Χρηματιστήριο Ενέργειας ενώ η τέταρτη υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ.