“Κολλημένη” στις προθεσμίες δείχνει για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή τη φορά για την υποχρεωτική αναφορά των εκπομπών ρύπων από τη βιομηχανία και τις αεροπορικές εταιρίες, παρά τα τεράστια προβλήματα που έχει φέρει ο κορονοϊός και τις εκκλήσεις των βιομηχανιών τσιμέντου και χάλυβα όλης της Ευρώπης, να παραταθεί η προθεσμία .
Στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία δήλωσης για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων από μία σειρά εταιριών. Η Επιτροπή όμως δήλωσε ότι η ημερομηνία αυτή θα ισχύσει.
Οι βιομηχανίες, οι εταιρίες ηλεκτρισμού και οι αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις εντός ΕΕ, πρέπει να αναφέρουν στην Επιτροπή τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, που λήγει στις 31 Μαρτίου και να δηλώσουν τον αριθμό των δικαιωμάτων που καλύπτει αυτές τις εκπομπές μέχρι 30 Απριλίου, με βάση τους κανόνες της ΕΕ για τα Δικαιώματα.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναγνώρισε ότι η κρίση του κορονοϊού δημιουργεί προβλήματα στις εταιρίες όσον αφορά την υποβολή πιστοποιημένων στοιχείων για τους ρύπους ως το τέλος Μαρτίου, προσθέτοντας μόνον ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί προσφέρουν ευελιξία για την εν λόγω προθεσμία.
Οι εθνικές αρχές θα μπορούσαν να κάνουν μία “συντηρητική εκτίμηση” των εκπομπών ρύπων για τις εταιρίες που αδυνατούν να πετύχουν την προθεσμία του Μαρτίου, με την προϋπόθεση όμως ότι η κανονική καταμέτρηση θα γίνει εγκαίρως για τον Απρίλιο
“Η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης δήλωσης των δικαιωμάτων κατά την υποχρεωτική προθεσμία της 30ης Απριλίου 2020” καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν
Οι βιομηχανίες τσιμέντου και χάλυβα καλούν για παράταση της προθεσμίας
Βιομηχανικά λόμπυ στις Βρυξέλλες ζήτησαν απ΄οτην Επιτροπή να παρατείνει τις σχετικές προθεσμίες, υποστηρίζοντας ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες οι εταιρίες δυσκολεύονται να ελέγξουν και να επαληθεύσουν τα στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα παραγωγή τους. Οι εταιρίες που είχαν αφήσει αυτή τη διαδικασία για την τελευταία στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα γιατί έχουν κλείσει τα εργοστάσια και οι εργαζόμενοι μένουν στο σπίτι τους, λόγω του Covid-19., αναφέρει το Euractiv.
“Tα μέλη μας έχουν επισημάνει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις προθεσμίες των ΕΤS (ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων).” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής ένωσης παραγωγών τσιμέντου στην Ευρώπη κ. Koen Coppenholle. “Τασσόμαστε υπέρ της αναβολής της προθεσμίας της 31ης Μαρτίου” συμπλήρωσε η ένωση παραγωγών χάλυβα Eurofer.
Η βρετανική ένωση χάλυβα ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ζητήσει από την βρετανική κυβέρνηση να καλέσει την Κομισιόν να παρατείνει τις προθεσμίες, λόγω της διαταραχής της παραγωγής σε πολλά εργοστάσια εξ αιτίας του κορονοϊού.
Οπως επισημαίνουν εταιρίες του κλάδου είναι πολύ δύσκολο αυτή την εποχή να βρείς τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.
Κίνδυνος για την αγορά ρύπων
Η Κομισιόν όμως έχει απορρίψει όλες αυτές τις εκκλήσεις με το επιχείρημα ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί επιτρέπουν στους φορείς πιστοποίησης να ελέγξουν τις εκπομπές ρύπων χωρίς να πραγματοποιήσουν επιτόπιες επισκέψεις.
Αρκετές “πράσινες” οργανώσεις θεωρούν ότι μία παρατεταμένη παράταση των προθεσμιών συμμόρφωσης θα διατάρρασε την αγορά CO 2
H EE χρησιμοποιεί τα ετήσια στοιχεία εκπομπής ρύπων των εταιριών για να προσδιορίσει αν υφίσταται και τι μέγεθος έχει το πλεόνασμα των δικαιωμάτων ρύπων. Κατόπιν, ο μηχανισμός αποθεματικού σταθερότητας της αγοράς (MSR) αποσύρει ένα μέρος αυτών των δικαιωμάτων, προκειμένου να μην δημιουργηθεί υπερπλεόνασμα, το οποίο θα οδηγούσε στη συμπίεση της τιμής του CO 2. Εαν το MSR δεν μπορέσει να λειτουργήσει τότε θα δημιουργηθεί τεράστια ρυθμιστική αβεβαιότητα, που θα πλήξει την ισορροπία της αγοράς δήλωσε Euractiv, o διευθυντής πολιτικής του Carbon Market Watch, ενός φιλοπεριβαλλοντικού φορέα.
Η επιτροπή ρύπων της Γερμανίας, η οποία παρακολουθεί τα στοιχεία για τα ETS σε εθνικός επίπεδο- είχε αφήσει να εννοηθεί πριν λίγο καιρό ότι θα μπορούσε ακόμα και να παραιτηθεί από τις οικονομικές κυρώσεις για τις εταιρίες που δεν θα ανέφεραν εγκαίρως τα στοιχεία για τις εκπομπές CO 2 Αλλες χώρες όμως, όπως η Σουηδία αντιμετωπίζουν την κατάσταση διαφορετικά. Η σουηδική ενεργειακή υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενδείξεις από τις εγχώριες επιχειρήσεις ότι δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες συμμόρφωσης για το 2020.