Υπέρ της λύσης του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την πιστοληπτική γραμμή αλλά με lightπροϋποθέσεις και δίχως στίγμα για τις χώρες – μέλη της ΕΕ που θα κάνουν χρήση του μηχανισμού τάσσεται η Γαλλία, προτείνοντας παράλληλα και τη δημιουργία ενός νέου Fund για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Παρίσι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο επερχόμενο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία για τη νέα γραμμή χρηματοδότησης του ESM με τουφς «ελαφρείς όρους», χωρίς πάντως να προσδιορίσει ποιοί θα είναι οι όροι αυτοί. Παράλληλα υπογράμμισε τη καλή συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας για τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Δήλωσε ότι εξετάζει την ενεργοποίηση μίας νέας γραμμής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα ποσό, συνολικού ύψους 200 δις. ευρώ και ότι στηρίζει το νέο πρόγραμμα SURE, που προωθεί η Κομισιόν, με κεφάλαια ύψους 100 δις. ευρώ για τη στήριξη του εισοδήματος των ανέργων και των εργαζόμενων που πλήττονται από την κρίση.
Παράλληλα, είπε οι Βρυξέλλες πρέπει να σχεδιάσουν μακρο-πρόθεσμα εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία ενός έκτακτου και προσωρινού κοινού Ταμείου, με αποκλειστικό αντικείμενο τη στήριξη όλων των χωρών-μελών της ΕΕ για την επανακκίνηση της οικονομίας τους με συντονισμένο τρόπο.
Το νέο Ταμείο θα εκδώσει ομόλογα με κοινές και αρκετές εγγυήσεις από τις χώρες μέλη.. Θα λειτουργεί υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρηματοδοτεί προγράμματα σχεδιασμένα για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων των χωρών-μελών και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επίσης το νέο Ταμείο θα λειτουργεί κατά τρόπο συμβατό με το GreenDeal (την Πράσινη Συμφωνία για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας), καθώς και τη νέα βιομηχανική πολιτική, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την Επιτροπή στις 10 Μαρτίου, με στόχο να συμβάλει στην επαναφορά εντός Ευρώπης της στρατηγικής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι χώρες θα μπορούν να επωφεληθούν από το Ταμείο ανάλογα με την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το Ταμείο θα έχει ορισμένη διάρκεια ζωής, από 5 ως 10 χρόνια και ο στόχος του θα είναι η οικονομική ανάκαμψη και θα είναι ανεξάρτητο από το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο (MFF), προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε σύγχυση με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό.
Τα κοινά ομόλογα που θα εκδώσει το Ταμείο θα εξοφληθούν μακροπρόθεσμα μέσω νεών και έκτακτων πόρων όπως ένας φόρος αλληλεγγύης ή η συμβολή των χωρών-μελών.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλία κάλεσε επίσης την ΕΕ να επανεξετάσει το οικονομικό της μοντέλο θέτοντας στρατηγικούς στόχους