Περίπου το 60% της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με φυσικό αέριο που κατασκευάζουν από κοινού ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην Κομοτηνή έχει ολοκληρωθεί, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές ενώ πρόσφατα “έκλεισε¨και η συμφωνία για τη χρηματοδότηση του έργου με ομολογιακή έκδοση 325 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν οι τράπεζες Eurobank και η Πειραιώς
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα, ισχύος 876,6 MW. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η μονάδα θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου -εξαμήνου του 2024 και ως το τέλος του επόμενου χρόνου θα έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία.
Η νέα μονάδα μονάδας συνδυασμένου κύκλου κατασκευάζεται από τη “Θερμοηλεκτρική”, τη μικτή εταιρία 50-50, που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό από τις εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil.
Πρόσφατα οι δύο εταιρίες παρείχαν και τις τελευταίες απαιτούμενες εγγυήσεις στις τράπεζες Eurobank και η Πειραιώς για την κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης της εταιρίας, ύψους 325 εκατ . ευρώ. Το συνολικό κόστος του έργο εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 375 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιάμεση χρηματοδότηση είχε εξασφαλίσει η Optima Bank
Από τον Δεκέμβριο έχει τοποθετηθεί στη μονάδα ο υπερσύγχονος αεριοστρόβίλος 9000HL της Siemens Energy, ενώ εντατικά οι εργσσίες για την εγκατάσταση και του υπόλοιπου εξοπλισμού, ο οποίος παραλαμβάνεται σταδιακά. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η ανέγερση του λέβητα θερμότητας του αερόψυκτου συμπυκνωτή και του ατμοστροβίλου.
Η σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη μονάδα επιτρέπει τη σημαντική μείωση του CO2 που εκπέμπεται κατά την καύση του φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι κατά 3,7 εκατ. τόνους λιγότερες, σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπομπές μίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ο συντελεστής απόδοσης είναι από τους υψητερους, περίπου 64%
Την υποστήριξη σε έργα μηχανικού έχει αναλάβει κοινοπραξία εταιρειών, με επικεφαλής την Hill International, και με τη συμμετοχή των Tractebel-Engie.
Η νέα μονάδα, που θα στηρίξει το ενεργειακό σύστημα της χώρας κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, και ο υποσταθμός 400 kV που την συνοδεύει εγκαθίστανται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.
Για την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο από το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ θα κατασκευαστεί νέος μετρητικός/ρυθμιστικός σταθμός εκτός της ΒΙΠΕ, καθώς και υπόγειος αγωγός, μήκους 1,5 χλμ, διαμέτρου 14” και δυναμικότητας 150.000 Nm3 /h, ο οποίος θα συνδέεται με τον αγωγό Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη. Τα έργα για την τροφοδοσία της μονάδας με φυσικό αέριο, ύψους 6,26 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ. Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου τοποθετείται στα τέλη του 2023, σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ.