Ενας διπλωματικός μαραθώνιος για να φέρει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του ΟΠΕΚ σε μία συντονισμένη κίνηση περικοπής της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πτώση των τιμών, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες.
Στόχος είναι η διαπραγμάτευση μίας ευρείας συμφωνίας περικοπής, πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο, ενώ κεντρικό ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει και η G-20, η ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών, προκειμένου να φέρει και τις ΗΠΑ στο ίδιο μήκος κύματος με τους άλλους παραγωγούς.
Μέχρι στιγμής ωστόσο και παρά την ευφορία που υπήρξε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις βρίσκουν διάφορα εμπόδια. Ηδη αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 9 Απριλίου η συνάντηση του OPEC+. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβαία επιδιώκουν να φέρουν στη συμφωνία και τις ΗΠΑ, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει ως τώρα πρόθυμος να επιτρέψει τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε μία συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συνεργαζόμενων χωρών (ΟΠΕΚ +).
Ας σημειωθεί πάντως ότι ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα, που με ένα tweet μίλησε πρώτος για το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων Ρωσίας- Σαουδικής Αραβίας, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που είχε πέσει λόγω του “πολέμου τιμών” μεταξύ Μόσχας και Ριάντ με στόχο την διεύρυνση του μεριδίου τους στην παγκόσμια αγορά.
Την πτώση του αργού όμως υπαγορεύουν και άλλοι διαρθωτικοί παράγοντες, όπως τα άφθονα αποθέματα και η καθίζηση της ζήτησης λόγω της περιστολής της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, εξ αιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Διπλωματικοί κύκλοι σχεδιάζουν μία έκτακτη σύνοδο της ομάδας των G-20 την Παρασκευή 10 Απριλίου, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του ΟΠΕΚ + την Πέμπτη. Η πρωτοβουλία των G-20 εντάσσεται στην προσπάθεια να φέρουν τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής που δεν μετέχουν στον ΟΠΕΚ +, όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία σε μία συνεννόηση για τη μείωση της παραγωγής και την αντιμετώπιση της κρίσης του πετρελαίου.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette, o οποίος χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα ενθάρρυνε το Ριάντ να συγκαλέσει ένα διυπουργικό φόρουμ για το πετρέλαιο προς το τέλος της εβδομάδας.
Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει 50% μέσα στο 2020 καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού έβγαλαν εκτός αγοράς περίπου το 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης. Το κραχ απειλεί τη σταθερότητα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αλλά και όλης της βιομηχανίας τους shale oil (σχιστολιθικού πετρελαίου) των ΗΠΑ.
Αν και τώρα, κάτω από τις πιεστικές αυτές συνθήκες δεν επέλθει μία συμφωνία για συντονισμένη μείωση της παραγωγής αργού, τότε πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να κλείσουν απότομα τα πηγάδια τους, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι εξαντλούνται.
Στόχος όλων των συνομιλιών που γίνονται την περίοδο αυτή είναι η συντονισμένη περικοπή της παραγωγής κατά 10%. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη οργανωμένη μείωση παραγωγής που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία φαίνονται προς το παρόν αρκετά κοντά στο να κλείσουν τη συμφωνία, όμως ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η αβεβαιότητα αποτυπώθηκε και στις διακυμάνσεις που είχαν χθες οι τιμές, που δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.
Οπως παρατηρούν αναλυτές όμως, ακόμα και αν τελικώς επιτευχθεί συμφωνία για περικοπή της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα και πάλι δεν διορθώνεται το “συστημικό” πλέον πρόβλημα της πλεονάζουσας προσφοράς, που υπολογίζεται στα 35 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Σε ορισμένες αγορές του πλανήτη οι τιμές έχουν ήδη γυρίσει αρνητικές και οι τρέιντερς φορτώνουν πετρέλαιο στα τάνκερ για να αποθηκεύσουν το πλεόνασμα του αργού.
Ενα από τα πολλά ζητούμενα είναι αν οι ΗΠΑ θα συντονιστούν τελικώς με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία στην κίνηση για τη μείωση της παραγωγής. Το περασμένο Σάββατο (4/4) , ο πρόεδρος Τραμπ δεν δίστασε να απειλήσει με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου. Την Κυριακή όμως δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους μέτρα.
Η διυπουργική των G-20 ίσως αποδειχθεί ένα πιο φιλικό φόρουμ για τις ΗΠΑ, προκειμένου να συναινέσουν σε μία οργανωμένη κίνηση περικοπής της παραγωγής. Από την άλλη πλευρά η Μόσχα και το Ριάντ φαίνονται να έχουν λάβει την απόφαση ότι θα προχωρήσουν μόνον αν συμπορευτεί και η Ουάσιγκτον, καθώς δεν θέλουν να αφήσουν κανένα περιθώριο στους Αμερικανούς παραγωγούς να επωφεληθούν από τη δική τους περικοπή.
Βέβαια μπορεί να μην χρειαστεί οι ΗΠΑ να δηλώσουν επίσημα ότι ευθυγραμμίζουν την πετρελαϊκή πολιτική τους με αυτήν της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Πιθανώς ένας συμβιβασμός ή μία άτυπη συναίνεση να είναι αρκετή. Η Μόσχα θα ήθελε και την άρση ορισμένων από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στη Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά, ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ριάντ και Μόσχας για το πώς θα υπολογιστεί η περικοπή. Η Ρωσία είναι υπέρ της χρήσης, ως επίπεδο αναφοράς, της παραγωγής του πρώτου τριμήνου 2020, ενώ η Σαουδική Αραβία προτιμά ως αναφορά την παραγωγή του Απριλίου. Πρόκειται για μία τεράστια διαφορά, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2020 η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν κατά μέσον όρο 9,8 βαρ/ημέρα, ενώ τον Απρίλιο, με τη μάχη για την επαύξηση του μεριδίου στην παγκόσμια αγορά, η παραγωγή της αραβικής χώρας ξεπέρασε τα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα.