H “συμφωνία στο περίπου” στην οποία κατέληξαν το Σαββατοκύριακο οι χώρες του ΟΠΕΚ +, άφησαν μάλλον μ’ ένα μεικτό αίσθημα τις αγορές, αφού η όποια ανάκαμψη των τιμών εκτιμάται ότι δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα θεμελιώδη αρνητικά δεδομένα για το αργό.
Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ +, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία σχεδόν συμφώνησαν να περικόψουν την παραγωγή τους κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα αρχικά, προκειμένου να ανταποκριθούν στην κάθετη πτώση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.
Το Μεξικό αρνήθηκε κατ’ αρχήν να δεχθεί τη μείωση της παραγωγής που του αναλογούσε. Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας εγκατέλειψε την τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ +, για να ξεκινήσει ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ οι υπουργοί των άλλων χωρών περιμέναν στωϊκά για ώρες στο …ακουστικό τους.
Από το Μεξικό ζητήθηκε να μειώσει σε πρώτη φάση κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα την παραγωγή στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, η οποία μάλιστα θα έχει διετή διάρκεια. Το Μεξικό αντιπρότεινε μία περικοπή της τάξης του 1/4 της ποσότητας που ζητήθηκε, διαφωνώντας και για το επίπεδο αναφοράς, καθώς επεδίωξε η περικοπή να υπλογιστεί με βάση ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο.
Τη συμβιβαστική φόρμουλα εμφανίστηκε να την φέρνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναναλντ Τραμπ. Πρότεινε μία διευθέτηση με το Μεξικό, σύμφωνα με την οποία μία ποσότητα της τάξης των 250.000 βαρελιών/ημέρα από την πτώση της παραγωγής στις ΗΠΑ, θα βαφτιζόταν ως μεξικανική.
Αυτή όμως η “συνταγή” δεν φαίνεται να ξεγελά κανένα, αφού πρόκειται για πετρέλαιο που έτσι ή αλλιώς θα αποσυρόταν από την αγορά, λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης πετρελαίου εξ’ αιτίας του Covid-19.
Γι αυτό το λόγο, το Bloomberg μιλά για μία ¨συμφωνία στο περίπου”, που έχει πετάξει το μπαλάκι στους Ρώσους και του Σαουδάραβες, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δεχθούν το μέτρο αυτό σαν μία πραγματική δέσμευση.
Από την άλλη πλευρά πάντως, τόσο το μέγεθος της περικοπής όσο και η διάρκεια της συμφωνίας αποτελούν ένα μεγάλο βήμα για τον ΟΠΕΚ +
Οι 20 χώρες-παραγωγοί που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη θα μειώσουν αρχικά την παραγωγή πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια/ημέρα ή κατά 23%, για δύο μήνες τον Μάιο και τον Ιούνιο. Στη συνέχεια η περικοπή θα μειωθεί στα 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 και μετά στα 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα για 16 μήνες, ως τον Απρίλιο του 2022.
Στον ΟΠΕΚ+, συμμετέχουν τόσο οι χώρες- μέλη όσο και ορισμένες συνεργαζόμενες όπως πχ η Ρωσία.