Πιέσεις για να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι μηχανισμοί της ευελιξίας και της διακοψιμότητας, μετά την κατ΄αρχήν πρώτη συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ασκούν τόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί όσο και οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς τα δύο μέτρα, που η αγορά περιμένει εδώ και μήνες, αφενός θα έχουν περιορισμένο χρόνο λειτουργίας και αφετέρου ήδη έχουν καθυστερήσει πολύ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ήλθε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΣΑΗ, του συνδέσμου που εκπροσωπεί του ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, για να τους ενημερώσει για τις μέχρι τώρα εξελίξεις αλλά και να συμφωνήσουν τα περαιτέρω βήματα, καθώς η αρχή μπορεί να έγινε αλλά εκκρεμούν ακόμα αρκετές διαδικασίες για να μπορέσουν οι δύο μηχανισμοί να εφαρμοστούν. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών κύκλοι συζητήσεων για να καθοριστούν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες.
Η ευελιξία αφορά σε μηχανισμό αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά, ενώ η διακοψιμότητα είναι μέτρο που εξασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα για τις βιομηχανίες εκείνες που δέχονται να διακόψουν την παραγωγή τους και κατ’επέκτατση την κατανάλωση ηλεκτρισμού όποτε ο ΑΔΜΗΕ κρίνει αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προσωρινός μηχανισμός ευελιξίας θα έχει διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2021 και κατόπιν θα αντικατασταθεί από τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM). Η δημοπρατούμενη κάθε φορά ισχύς, θα είναι ίση με το μέγεθος, την ποσότητα της ευέλικτης ισχύος που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ για να μην υπάρχουν φαινόμενα υπέρογκων αποζημιώσεων των παραγωγών ηλεκτρισμού μέσω του μηχανισμού, το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει και μηχανισμό ανάκτησης.
Η οριστικοποίηση των παραμέτρων του προσωρινού μηχανισμού Ευελιξίας θα γίνει μετά από συνεννόηση του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ, ενώ για την εφαρμογή του πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι ο προσωρινός μηχανισμός Ευελιξίας θα έχει δυο φάσεις. Η πρώτη φάση που θα προσομοιάζει με τον προηγούμενο αντίστοιχο μηχανισμό, του οποίου η ισχύς έληξε τον Μάρτιο του 2019 θα διαρκέσει έως την πλήρη λειτουργία των αγορών του Target Model, που επρόκειτο να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου, τώρα όμως κύκλοι της αγοράς τοποθετούν την έναρξή του τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Για τη δεύτερη φάση του μηχανισμού δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, οι περισσότερες από τις οποίες, όπως και διάφορα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης το επόμενο χρονικό διάστημα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας πάντως επιδιώκει η δεύτερη αυτή φάση να τελειώσει νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2021, οπότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM).
Διακοψιμότητα
Ο μηχανισμός της Διακοψιμότητας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχει διάρκεια έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να δημοπρατεί ως 800 MW κάθε φορά , εκ των οποίων 400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW για την υπηρεσία τύπου 2, έναντι δημοπρατούμενης ισχύς 1.030 MW που ήταν στο παρελθόν. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, αυξάνεται και αριθμός των επιλέξιμων βιομηχανιών που θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, αφού θα μπορούν να λάβουν μέρος μονάδες με ισχύ από 2 MW και άνω έναντι 3 MW, στο προηγούμενο σύστημα.
Από την άλλη πλευρά πάντως, η ΛΑΡΚΟ που απορροφούσε περί τα 170 MW δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα ορυχεία της ΔΕΗ, τα οποία συμμετείχαν στο παρελθόν στις δημοπρασίες, τώρα όμως η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή έχει περιοριστεί σημαντικά.
Το μεγάλο ερώτημα της βιομηχανίας, η οποία ζητεί από το υπουργείο να εφαρμοστεί εντός του Ιουνίου το μέτρο, είναι πότε θα γίνει η πρώτη δημοπρασία, αφού για την έναρξη εφαρμογής του Μηχανισμού απαιτείται να υποβληθεί το τελικό σχέδιο προς έγκριση στην Γενική Διέυθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και εν συνεχεία να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση.
Δεν αποκλείεται πάντως, εντός των επόμενων ημερών, να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα οδηγήσει στην πρώτη δημοπρασία. Σε περίπτωση πάντως που δεν διενεργηθεί δημοπρασία μέσα στον Ιούνιο, τότε οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που τις εκπροσωπεί, χάνουν πολύτιμο χρόνο, γιατί η διάρκεια εφαρμογής του μηχανισμού λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021.