To ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τρίτες εταιρίες για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως αντλησιοταμίευση και μπαταρίες, θα μπορούσε να εξετάσει η ΔΕΗ.
Σε πρόσφατη ομιλία του σε ημερίδα της ΡΑΕ ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της εταιρίας κ. Σωτήρης Χατζημιχαήλ υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να εστιάσει σε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις και όχι σε ερευνητικές προσπάθειες και έφερε ως παράδειγμα δυο υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ που δεν λειτουργούν και θα μπορούσαν να έχουν το ρόλο μπαταρίας για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα έργα, ο κ. Χατζημιχαήλ τόνισε ότι η ΔΕΗ μπορεί να προσφέρει λύσεις στον τομέα της άντλησης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα εδάφη των ορυχείων στην Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, που θα πρέπει να αποκατασταθούν μετά την κατάργηση του λιγνίτη και τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία λιμνών.
Στελέχη της ΔΕΗ, όπως είπε, έχουν μελετήσει τη δημιουργία ενός μεγάλου αντλητικού έργου στον Αλιάκμονα για το οποίο, στην παρούσα φάση η εταιρία δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια να προχωρήσει μόνη της την επένδυση και θα μπορούσε να αναζητήσει συνεργασία με τρίτους.
Για τις μπαταρίες ο κ. Χατζημιχαήλ δήλωσε ότι το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι χρειάζονται μεγάλους χώρους για να εγκατασταθούν και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ διαθέτει κατάλληλους χώρους σε νησιά, εκεί όπου βρίσκονταν οι πετρελαϊκές μονάδες της. Στους χώρους αυτούς θα μπορούσε συνεργασία με ιδιώτες να εγκατασταθούν μπαταρίες.
Τέλος, όσον αφορά στα υδροηλεκτρικά, η εταιρία έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει τα υδροηλεκτρικά έργα, στο Μετσοβίτικο και τον Ιλαρίωνα. Για το πρώτο ισχύος 2Χ14,5 MW επί του ομώνυμου ποταμού στο Νομό Ιωαννίνων, η υλοποίησή του έχει ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ έναντι τιμήματος περίπου 14 εκατ. ευρώ. Στον Ιλαρίωνα, επί του ποταμού Αλιάκμονα λειτουργεί ήδη υδροηλεκτρικό 153 MW, εκκρεμεί όμως η κατασκευή ενός βοηθητικού έργου, μίας οικολογικής παροχής με ένα μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 4,2 MW.