Η πρόταση των επιχορηγήσεων με 500 δις. Ευρώ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά και μια δυνητική νίκη για τον Μακρόν, ο οποίος ζητά η Γερμανία και οι πιο εύπορες βόρειες χώρες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν αυτούς στον Νότο που έχουν υποστεί το βαρύτερο πλήγμα. Τα ποσά που αναφέρονται, υπερσκελίζουν την υφιστάμενη έκδοση χρέους της Κομισιόν, δείχνοντας πως η κα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να κρατήσει ενωμένη την ΕΕ.
Ωστόσο, το σχέδιο εξακολουθεί να αποτελεί απλώς ένα θεμέλιο. Για να υπάρξει τελική συμφωνία, θα χρειαστεί τη στήριξη και των 27 κρατών-μελών, και η Αυστρία αντέδρασε αμέσως, υποδηλώνοντας πως παραμένει αντίθετη στην παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας. Εκπρόσωπος του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είπε πως η Κομισιόν θα πρέπει να βρει μια πρόταση για να τη συζητήσουν τα μέλη και πως η ομάδα του σημειώνει το γαλλογερμανικό περίγραμμα. Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως ο ίδιος καθώς και οι εταίροι του από την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία είναι προετοιμασμένοι να αποδεχθούν μόνον ένα ταμείο διάσωσης το οποίο χορηγεί δάνεια.
Αν εγκριθεί, η συμφωνία θα αμβλύνει κάπως τις πιέσεις που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μέχρι στιγμής ηγείται της ευρωπαϊκής αντίδρασης, δεσμευόμενη να αγοράσει ομόλογα άνω του 1 τρισ. ευρώ για να σταθεροποιήσει τις αγορές, την ώρα που οι πολιτικοί προσπαθούν με δυσκολία να συντονίσουν τις δικές τους ενέργειες.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «φιλόδοξη, στοχευμένη και, φυσικά, καλοδεχούμενη».
«Ανοίγουν τον δρόμο για να δανειστεί η Κομισιόν κεφάλαια μακροπρόθεσμα και, πάνω απ’ όλα, επιτρέπουν να χορηγηθεί ένα σημαντικό ποσό άμεσης στήριξης στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση», δήλωσε. «Είναι μια απόδειξη του πνεύματος αλληλεγγύης και υπευθυνότητας».
Μέχρι τώρα, η αντίδραση της ΕΕ καθυστερούσε λόγω της διαφωνίας ως προς τα λεγόμενα ευρωομόλογα, με τη Γαλλία και την Ιταλία να ζητούν την έκδοση κοινού χρέους για να προστατευθούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημειώνεται πως η Κομισιόν προβλέπει πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα διαμορφωθεί κοντά στο 160% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους.
Kούρτς – Αυστρία
Κατά των μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων προς τα πλέον πληττόμενα από την πανδημία του κορονοϊού κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, αντιπροτείνοντας βοήθεια μέσω δανείων, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε χθες το βράδυ με τους ομολόγους του, πρωθυπουργούς της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.
"Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς Δανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας εν όψει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης μέσω Twitter.
"Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις πλέον πληττόμενες χώρες με δάνεια. Αναμένουμε ο επικαιροποιημένος Προϋπολογισμός της Ε.Ε. περισσότερο να αντανακλά τις νέες προτεραιότητες παρά να αυξάνει το "ταβάνι" των δαπανών", υπογράμμισε ο συντηρητικός Αυστριακός ηγέτης.
Η θέση Κουρτς αποτελεί έτσι επί της ουσίας την απόρριψη του κοινού σχεδίου που ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο περιλαμβάνει Ταμείο 500 δισ. ευρώ το οποίο θα έχει ως αντικείμενο τις επιχορηγήσεις και όχι τα δάνεια προς κράτη μέλη των οποίων η οικονομική ζωή έχει πληγεί ισχυρότερα από την πανδημία του κορονοϊού.
Γαλλία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι επιφυλακτικές απέναντι στη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορονοϊό ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή διότι διαφορετικά διακινδυνεύουν να καταστήσουν δυσκολότερη την έξοδο από την κρίση.