Eυθύνες στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών επιρρίπτει το σύνολο σχεδόν των εταιριών προμήθειας που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για τους συντελεστές απώλειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και καλούν τη Ρυθμιστική Αρχή να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής δράσει αποτελεσματικότερα και να επωμιστεί μέρος του κόστους.
Κοινή συνισταμένη των θέσεων που κατέθεσαν στη διαβούλευση εταιρίες και φορείς, όπως η NRG, η WATT+VOLT, το Φυσικό Αέριο-Ελληνική Εταιρία Ενέργειας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας ήταν ο έντονος προβληματισμός για το αυξανόμενο κόστος των ρευματοκλοπών, που επιβαρύνει τόσο τους προμηθευτές όσο και τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εταιρίες προμήθειας υπογραμμίζουν στις τοποθετήσεις τους ότι η μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ όσον αφορά την εκτίμηση των συντελεστών απωλειών του δικτύου προβλέπει αύξηση των μη τεχνικών απωλειών στο δίκτυο, γεγονός που επιφέρει επιπρόσθετη και κυρίως μη αναμενόμενη αύξηση στο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους προμηθευτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2017 ο συντελεστής απωλειών του δικτύου ορίστηκε σε 11,3% για τη Χαμηλή Τάση. Κατόπιν όμως το ποσοστό αυτό αυξήθηκε με την προσθήκη του συντελεστή κανονικοποίησης και έφθασε στο 14,8%. Για το 2018 , ο συντελεστής απωλειών από 13,32%, που ήταν αρχικώς για τη Χαμηλή Τάση έφθασε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 15,66%, προκαλώντας προβλήματα βιωσιμότητας σε ορισμένες εταιρίες.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η επανεξέταση της μεθοδολογίας που ακολουθεί ο ΔΕΔΔΗΕ ως προς την εκτίμηση των συντελεστών απωλειών, αλλά κυρίως η σταδιακή μετακύλιση του συνολικού κόστους των μη τεχνικών απωλειών στον Διαχειριστή ,προκειμένου μεταξύ των άλλων να έχει κίνητρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
“Είναι δυσάρεστη η διαπίστωση ότι οι ρευματοκλοπές αυξήθηκαν το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Είναι όμως ακόμη πιο δυσάρεστη η στάση του ΔΕΔΔΗΕ και η απουσία δημοσιευμένου σχεδίου και συγκεκριμένων δράσεων αποτροπής ή περιορισμού των ρευματοκλοπών», αναφέρει χαρακτηριστικά η NRG στο κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση. Τονίζει ότι ο Διαχειριστής πρέπει άμεσα να λάβει διαρθρωτικά μέτρα τόσο τεχνολογικά όσο και οργανωτικά για να γίνει αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και επισημαίνει την ανάγκη σοβαρής και ποιοτικής αναβάθμισης του δικτύου.
Παράλληλα η εταιρία ζητεί αποτελεσματική και συστηματική εποπτεία από τη ΡΑΕ σε ότι αφορά τις δράσεις που λαμβάνει ή υποχρεούται να λάβει ΔΕΔΔΗΕ, ενώ χαρακτηρίζει ημιτελή τη μελέτη του Διαχειριστή επειδή δεν περιλαμβάνει προτάσεις για τον περιορισμό του φαινομένου, ενώ καυτηριάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2019.
Επίσης καλεί τη ΡΑΕ να ελέγξει τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος εκτός των άλλων «μέχρι σήμερα δεν έχει προσαρμοστεί στην υποχρέωση του για τήρηση διακριτού λογαριασμού για τα έσοδα του από τις ρευματοκλοπές και ενδέχεται να ανακτά εις διπλούν αποζημιώσεις από αποδεδειγμένες περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας όσο και από τους προμηθευτές για το αντικείμενο της ρευματοκλοπής».
Τέλος υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ, που προκύπτουν από τον Κώδικα διαχείρισης του δικτύου και πιο συγκεκριμένα:
- Να καταρτίζει και να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις δράσεις του για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών και αυτή να είναι διαθέσιμη στους συμμετέχοντες στην αγορά.
- Να ανταποκρίνεται στα αιτήματα αποκοπής με ταχύτητα, ειδικά δε όταν τα αιτήματα σχετίζονται με ρευτοκλοπή, θα πρέπει η αντίδραση του να είναι άμεση.
- Να περιορίσει δραστικά την πολύμηνης διάρκειας οριστική εκκαθάριση της ηλεκτρικής ενέργειας που αναλογεί στους προμηθευτές για τους πελάτες που εκπροσωπούν στη χαμηλή τάση και η οποία ξεπερνά τους 18 μήνες.
- Να προβλέπει τον συντελεστή κανονικοποίησης των απωλειών δικτύου ο οποίος προσαυξάνει το τελικό κόστος στη χαμηλή τάση σε ποσοστό έως και 6% επιβαρύνοντας τον οικονομικό προγραμματισμό των εταιριών και θέτοντας υπό αίρεση ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά .