Ανησυχία για διόγκωση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ενέργειας και καθυστερήσεις σε διάφορες μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του target model έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την 6ης αξιολόγηση μεταμνημονιακής εποπτείας του ελληνικού προγράμματος, που ανακοίνωσε η Κομισιόν. Το μόνον θετικό για μία χώρα σαν την Ελλάδα που έχει υψηλή εξάρτηση από το πετρέλαιο, ήταν η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ όπως αναφέρει η έκθεση συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για το σχήμα που «σπάσει» την αποκλειστιήκ πρόσβαση της ΔΕΗ στους λιγνίτες, ένα μοντέλο που, όπως φαίνεται, θα είναι ανοικτό τόσο σε καταναλωτές ηλεκτρισμού όσο και σε προμηθευτές.
Όπως τονίζει η έκθεση, η πανδημία προκάλεσε πρόβλημα ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά, με όλους τους παίκτες να ανησυχούν για την επιβράδυνση στην πληρωμή λογαριασμών. Επίσης η υλοποίηση του target – model, που επρόκειτο μετά από πολλές αναβολές, να ξεκινήσει τον Ιούνιο 2020, μετατίθεται και πάλι προς τα πίσω. Στη νέα καθυστέρηση η Εκθεση επισημαίνει τα τεχνικά προβλήματα του ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση της πλατφόρμας που συνοδεύει την Αγορά Εξισορρόπησης. Αναφέρει πάντως στο σημείο αυτό ότι οι καθυστερήσεις σχετίζονται με τις δυσκολίες του εργολάβου του έργου να αναπτύξει το κατάλληλο προσωπικό, εν μέσω της απαγόρευσης των μετακινήσεων λόγω του Covid 19.
Ωστόσο, η Ελλάδα έκανε βήματα προς τα εμπρός σε διάφορα μέτωπα, ιδίως με την έναρξη της προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί με κρίση ρευστότητας τους παρόχους ενέργειας. Μέχρι στιγμής, το κράτος έχει ανταποκριθεί με μέτρα που στοχεύουν στη μείωση αυτής της πίεσης, χωρίς να στρεβλώνουν την αγορά.
Το χρονοδιάγραμμα της Ελλάδας για την απόσυρση του λιγνίτη παραμένει ανέπαφο προς το παρόν, ενώ η κυβέρνηση έχει επαναβεβαιώσει την πρόθεση να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος.
Ο Ειδικός Λογαριασμός Πηγών Ενέργειας έχει τεθεί υπό ιδιαίτερη πίεση ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών εμπορίας εκπομπών ρύπων.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα χαρακτηριστικά της « θεραπείας» για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη, με σκοπό να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του 2020 της λύσης που θα εφαρμοστεί, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στόχος είναι να βρεθεί μία «δομική θεραπεία», ικανή να αυξήσει τον ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα της αγοράς και να μην είναι υπερβολικά ευνοϊκή προς ένα συγκεκριμένο προφίλ χρήστη, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα «να σπάσει» η συνεχής αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ σε βασικές πηγές ενέργειας.
Το νέο μοντέλο αποτελεί την εναλλακτική λύση για τον αποτυχημένο διαγωνισμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα βοηθήσει στο άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό, ενθαρρύνοντας νέες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση.
Το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της Ελλάδας βρίσκεται υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για την απόσυρση του λιγνίτη θα απαιτήσει αυξημένη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου ως αντικατάσταση της λιγνιτικής ενέργειας.
Κλειδί για την επιτυχία του όλου σχεδίου κατάργησης του λιγνίτη θα είναι το σχέδιο μετάβασης στη μετά τον λιγνίτη εποχή, στις περιοχές εκείνες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα