Από την ερχόμενη εβδομάδα, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ξεκινούν οι αιτήσεις για την ένταξη στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η ομπρέλα της οποίας θα καλύπτει σωρευτικά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, περιλαμβάνοντας ακόμα και τις ατομικές (επιχειρήσεις), αλλά και τις Α.Ε.
Αρχικά δόθηκε η δυνατότητα σε περίπου 55 χιλιάδες επιχειρήσεις που απασχολούν 400 χιλιάδες εργαζόμενους και τον Μάρτιο εμφάνισαν μειωμένο τζίρο από 20% και πάνω. Πλέον θα αθροίζεται συνολικά ο μειωμένος τζίρος και για τον Μάρτιο, και για τον Απρίλιο, αλλά και για τον Μάιο.
Υπό τη σκέπη της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν ένα άτομο και οι οποίες δεν είναι άλλες από τα μικρομάγαζα της γειτονιάς. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί πλέον κριτήριο η νομική υπόσταση μίας επιχείρησης, αφού στην πρώτη επιστρεπτέα προκαταβολή είχαν ενταχθεί οι Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ και ΙΚΕ.
Η βεντάλια ανοίγει γιατί θα ενταχθούν οι Α.Ε. και οι ατομικές επιχειρήσεις. Και η δυνατότητα για να τύχουν της κρατικής χρηματοδότησης με επιτόκιο κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας και μεγάλη περίοδο χάριτος αποπληρωμής, υποάρχει από τη στιγμή που στο 1 δις. ευρώ των προβλεπομένων προς διάθεση κεφαλαίων θα προστεθούν άλλα 300 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν από τον πρώτο γύρο. Με αποτέλεσμα το σύνολο να αυξάνεται στο 1,3 δις. ευρώ κεφαλαίων που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις τον Ιούνιο.
Τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται ανάσα για τους εμπόρους έπειτα από περίπου δύο μήνες που είχαν τα ρολά κατεβασμένα. Κι αυτό γιατί πολλοί χρωστούν το εμπόρευμα που δεν πούλησαν (π.χ. ανοιξιάτικα είδη) ή θα κληθούν να πληρώσουν το νέο που θα πουλήσουν το καλοκαίρι.
Το νέο πρόγραμμα, από τη στιγμή που ανοίγει η βεντάλια της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφορά τουλάχιστον 100 χιλιάδες επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους όλες μικρομεσαίες και οικογενειακές.
Το γεγονός ότι το εν λόγω μέτρο θα αφορά περισσότερες επιχειρήσεις συνδέεται με το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τον Μάρτιο «κόπηκαν» για λίγο. Δηλαδή εμφάνισαν μειωμένο τζίρο, αλλά όχι 20% που ήταν το όριο.
Τέλος, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να άρει την προϋπόθεση της διατήρησης του προσωπικού μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος από τη στιγμή που τα καταστήματα, λιανεμπόριο και εστίαση άνοιξαν.