“Kληρώνει” αύριο, 10 Αυγούστου, για τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες, καθώς συνεδριάζει η ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ για να διαμορφώσει τη λίστα των έργων που θα λάβουν οικονομική και λειτουργική ενίσχυση, με κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά που κατατέθηκε στο σχετικό διαγωνισμό.
Στη διαγωνιστική διαδικασία, που ήταν η πρώτη της κατηγορίας αυτής, προκρίθηκαν στο στάδιο της οικονομικής αξιολόγησης τα 90 από τα 93 έργα που συμμετείχαν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το εύρος των προσφορών που έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, κυμαίνεται από τις 34.000 ευρώ/MW/έτος έως τις 64.000 ευρώ/MW/έτος, με πρώτους επιτυχόντες αυτούς που ζητούν τη χαμηλότερη επιδότηση. Αρκετές προσφορές πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυμάνθηκαν μεταξύ 80.000-100.000 ευρώ/MWh/έτος, ενώ το ανώτατο όριο- δηλαδή η τιμή εκκίνησης της μειοδοτικής δημοπρασίας- ήταν τα 115.000 ευρώ/MW/έτος
Ας σημειωθεί ότι τα έργα που θα λάβουν τη λειτουργική επιδότηση, θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση ύψους 200.000 ευρώ/MW.
Η δημοπρασία για την εγκατάσταση των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες standalone και δυνατότητα έγχυσης 2 ωρών, αφορούσε συνολικά σε 400 MW, ενώ η συνολική αποθηκευτική ισχύς των 93 προσφορών που κατατέθηκαν στην αρχική φάση του διαγωνισμού έφθανε στα 3,3 GW
Oι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς έδωσαν το παρών και μάλιστα με πολλαπλά έργα, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας ανάλογα με τη στρατηγική προσφορών που ακολούθησαν. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Μυτιληναίος, η Motor Oil, η ΗelleniQ Energy, η Intrakat, η Energy Bank, Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή, μία Ενεργειακή Κοινότητας, που θεωρούνται μάλιστα ότι θα βρίσκονται στη τελική λίστα των έργων που θα επιδοτηθούν.
Η λειτουργική ενίσχυση θα καταβάλλεται από τον ΔΑΠΕΕΠ για δέκα έτη από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης.
Ο δεύτερος διαγωνισμός για τις μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, για 300 MW αναμένεται να προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ επιπλέον 300 MW θα προκηρυχθούν στο τέλος του χρόνου. Ο τελευταίος διαγωνισμός θα αφορά σε έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης, ενώ η δημοπρασία του Σεπτεμβρίου αφορά σε έργα που μπορούν να εγκατασταθούν σε όλη τη χώρα, πλην της Κρήτης.
Για κάθε έργο που συμμετέχει στις δημοπρασίες το ανώτατο όριο ισχύος είναι 100 MW ενώ έχει οριστεί μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για την Α’ και τη Β’ ανταγωνιστική διαδικασία στα 100 MW. Επίσης, έχει προβλεφθεί μέγιστο όριο ανά επενδυτή σε κάθε ανταγωνιστική διαδικασία στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος και μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος και στις τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες του 2023, στο 25% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, δηλαδή όριο 250 MW.
Τα έργα που θα προχωρήσουν, εκτός από την εγγυητική επιστολή συμμετοχής θα πρέπει να υποβάλουν και εγγυητικές έντεχνης και έγκαιρης εκτέλεσης ύψους 250.000 ευρώ/MW, καθώς και εγγυητική καλής λειτουργίας 200.000 ευρώ/MW, η οποία επιστρέφεται εντός έξι μηνών από τη λήξη της περιόδου ενίσχυσης.