Tη short list με τους υποψηφίους για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να εγκρίνει εντός των ημερών - ενδεχομένως και σήμερα- το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ μέσα στον Ιούνιο, το Ταμείο σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις ανάλογες διαδικασίες και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους εννέα “μνηστήρες”, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν απομείνει 6-7 και τούτο γιατί κάποια από τα έξι fund και τουλάχιστον μία από τις τρεις ενεργειακές εταιρίες της πρώτης φάσης, αποχώρησαν, μετά τις αναταράξεις που έφερε η πανδημία του Covid-19.
Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα δεν αποκλείουν στο μεσοδιάστημα της διαδικασίας, δηλαδή μεταξύ της ανακοίνωσης της short list και της ημερομηνίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών να αποσυρθούν και άλλοι διεκδικητές από την κούρσα.
Κατά τις ίδιες πηγές ισχυρό φαίνεται το ενδιαφέρον των Ιταλών, της Italgas, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρία διανομής αερίου στην Ευρώπη. Επιμένουν, μάλιστα, ότι η εταιρία διατηρεί μία άτυπη κατ’αρχήν συμφωνία με τη Snam ή τη Senfuluga- την κοινοπραξία με ηγέτη τη Snam, που έχει εξαγοράσει το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ -, η οποία θα εκδηλωθεί επίσημα στο τελικό στάδιο ή μετά την εξαγορά, αν βέβαια οι Ιταλοί αναδειχθούν πλειοδότες. Οι φήμες για συνεργασία Ιtalgas και Snam ή Senfluga, είχαν κυκλοφορήσει και στην πρώτη φάση της διαδικασίας, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς όμως τότε να επαληθευτούν, καθώς η Italgas “κατέβηκε” τελικώς μόνη της.
Από τις δύο κινεζικές εταιρίες που είχαν δώσει το παρών, την China Resources Gas που ασχολείται κυρίως με την διανομή φυσικού αερίου σε πόλεις της Κίνας και το fund SinoCEEF, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λένε ότι θα προχωρήσει μόνον η μία εκ των δύο, με ορισμένους αναλυτές να ποντάρουν περισσότερο στη δεύτερη.
Η τσεχική ΕΡΗ είναι η τρίτη εταιρία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Πρόκειται για τον ίδιο όμιλο που συμμετείχε στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και αποχώρησε, ενώ είχε πάρει το πράσινο φως για να περάσει στον επόμενο γύρο.
Από τα υπόλοιπα fund που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ερωτηματικά φαίνεται να υπάρχουν για το βρετανικό ΙSquared. Tα άλλα fund που συμμετείχαν στην πρώτη φάση είναι η Antin Infrastructure Partners, η First State Investments, η KKR και η Macquarie.
Οσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις διαδικασίες και να καταρτίσει τη short list με τις εταιρίες που θα προκριθούν εντός του μήνα, θέλοντας να δώσει, μαζί με την κυβέρνηση, το στίγμα της επιστροφής στην κανονικότητα.
Στον εν λόγω διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 9 επενδυτικά σχήματα, με τη σύμπραξη της Μότορ Οιλ με τη ΔΕΗ να αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη. Η συμμετοχή της ΔΕΗ έγκειται ουσιαστικά στην οψιόν που διαθέτει για την εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ. Στους υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται ακόμα τα ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, καθώς και ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της C.G. GAS LIMITED, η ΓΕΚ Τέρνα, η MET HOLDING AG (ενεργειακός όμιλος με έδρα την Ελβετία που δραστηριοποιείται σε 15 χώρες με ιδιαίτερη παρουσία στη νότια και κεντρική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Κροατία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία), η MYTILINAIOS, η εταιρία του Κατάρ POWER GLOBE LLC, η Shell Gas και η VITOL HOLDING B.V., εταιρία trader, η οποία είχε συμμετάσχει στο παρελθόν στον αποτυχημένο διαγωνισμό για την εξαγορά των ΕΛΠΕ.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις στελέχους της Gazprom Export, της εξαγωγικής θυγατρικής του ρωσικού "γίγαντα" φυσικού αερίου Gazprom, η Mytilineos και η Gazprom Export υπέγραψαν μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου. Αέριο από τη Gazprom προμηθεύεται και ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος δραστηριοποιείται ενεργά στην εγχώρια αγορά αερίου.
Η Gazprom προμηθεύει με αέριο τη ΔΕΠΑ μέσω του αγωγού που καταλήγει στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.