Στη στήριξη της ΕΕ για το ελληνικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, ένα από τα πιο φιλόδοξα, όπως το χαρακτήρισε αλλά και στην καθυστέρηση στην εφαρμογή του target model αναφέρθηκε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμβσον στο διαδικτυακό διάλογο με τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά στο πλαίσιο του Delphi Forum.
«Στόχος μας είναι να μη μείνει καμία περιφέρεια της Ευρώπης πίσω. Γνωρίζουμε ότι η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας και θέλουμε να στηρίξουμε τόσο τους πολίτες όσο και την οικονομική μετάβαση της περιοχής» δήλωσε η Φινλανδή Επίτροπος, προσθέτοντας ότι για τις περιοχές στην Ευρώπη που είναι επί δεκαετίες εξαρτημένες από τον άνθρακα, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία, έχει σχεδιαστεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από το οποίο τα κονδύλια για την Ελλάδα υπολογίζεται να φθάσουν στα 1,7 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαία Επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καθυστέρηση εφαρμογής του ενιαίου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού, του target model. Είπε ότι Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης όπου δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως η αγορά , κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Θωμάς, δέχθηκε ότι μία καθυστέρηση λόγω του Covid-19 είναι δικαιολογημένη, κάλεσε όμως την ελληνική πλευρά να ενεργοποιήσει το target model τον Σεπτέμβριο, όπως ήδη έχει δεσμευτεί υπενθυμίζοντας ότι η σχετική υποχρέωση περιλαμβάνεται και στην 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.