Πρόταση για επενδύσεις 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της ενέργειας κατά την μετά Covid- 19 εποχή με στόχο τη διευκόλυνση της μετάβασης στην οικονομία χαμηλού άνθρακα παρουσίασε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Το πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται στις ΑΠΕ, έχει καταρτιστεί με τη συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απευθύνεται στις 30 χώρες -μέλη του Οργανισμού και αφορά στην περίοδο 2021-2023.
Στόχος είναι μέσω του ενεργειακού μετασχηματισμού να κινητοποιηθούν επενδύσεις που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,1% ετησίως.
Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 6% το 2020 εξ αιτίας της πανδημίας, ενώ ο ΙΕΑ υπολογίζει ότι οι επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να μειωθούν ως και 20% φέτος. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που προτείνει την επένδυση 3 τρισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια παγκοσμίως, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε υποδομές ηλεκτρισμού (γραμμές μεταφοράς), ανακαίνιση/ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ΑΠΕ. Το 1/3 των επενδύσεων αυτών θα πρέπει να διοχετευθούν στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα, στις μεταφορές, στα κτίρια και τη βιομηχανία.
Μία τέτοιου μεγέθους επενδυτική κινητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο θα βοηθούσε στη διατήρηση ή τη δημιουργία 9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, σε μία περίοδο που ο Covid-19 απειλεί τον ενεργειακό τομέα με κατάργηση 3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Επιπλέον, αν οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών του Οργανισμού εφαρμόσουν το πρόγραμμα, τότε θα μπορούσε να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 4,5 δισ. τόνους ετησίως.
Ας σημειωθεί ότι η ΙΕΑ εκτιμά ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 μπορεί να μειωθούν φέτος κατά 8% ως άμεσο αποτέλεσμα του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Εξ αιτίας όμως των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του αερίου υπάρχει πάντα η απειλή της απότομης επανάκαμψης, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Η ΙΕΑ στο πρόγραμμά της συστήνει αύξηση των επενδύσεων κατά 40% ή στα 110 δισ. δολάρια στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού, τη διάθεση άλλων 180 δισ. δολαρίων για επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά και 20 δισ. δολάρια για υδροηλεκτρικά. Επίσης, προβλέπει επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων για τη συντήρηση και τη δημιουργία νέων πυρηνικών σταθμών ενέργειας. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να επενδύσουν περί τα 250 δισ. δολάρια για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και 30 δισ. δολάρια για τη χρήση καυσίμων ουδέτερων από το CO 2, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Επενδύσεις της τάξης των 45 δισ. δολαρίων προτείνεται να κατευθυνθούν σε τεχνολογίες διακράτησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Το σχέδιο της ΙΕΑ πάντως δεν προτείνει τον τρόπο μέσω των οποίων τα κράτη θα χρηματοδοτήσουν ή θα δώσουν κίνητρα για τις επενδύσεις αυτές, ούτε βέβαια δεσμεύει τις χώρες- μέλη του Οργανισμού να το εφαρμόσουν.