Συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες αλλά και αυτόνομη “κάθοδο” σε τομείς όπως η αντλησιοταμίευση, η αποθήκευση ενέργειας, η καύση σκουπιδιών και η χρήση βιομάζας, εξετάζει η ΔΕΗ, παράλληλα με τη δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ, για την επόμενη ημέρα της μεταλιγνιτικής εποχής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιάννη Κοπανάκη στη διαδικτυακή ημερίδα της ΗΑΕΕ για την απολιγνιτοποίηση,
Η εταιρία έχει ήδη δρομολογήσει την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με στόχο το 2024 η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ να φθάσει στο 1 GW.
Με το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων η ΔΕΗ θα εξοικονομήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω της δραστικής μείωσης των εκπομπών CO2, δήλωσε ο κ. Κοπανάκης. Στην κορύφωση της λειτουργίας των λιγντικών μονάδων, το 2009, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονταν σε 20 εκατ. τόνους ετησίως, κάτι που με τις σημερινές τιμές του CO2 θα σήμαινε κόστος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Το 2024, οπότε βάσει του ισχύοντος προγραμματισμού θα έχουν σβήσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες και θα λειτουργεί μόνον η Πτολεμαϊδα V, οι εκπομπές της ΔΕΗ υπολογίζονται σε 5 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, με κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ.
H ΔΕΗ, όπως είπε ο κ. Κοπανάκης, άρχισε να μειώνει το λιγνιτικό της χαρτοφυλάκιο από το 2011, όταν αποφάσισε το σβήσιμο των 12 από τις 20 λιγνιτικές μονάδες που διέθετε.
Ας σημειωθεί ότι από τα μέσα του 2018 και μετά η αύξηση της τιμής του CO2 εκτίναξε την τιμή της λιγνιτικής MWh από 40-50 ευρώ στα 80-90 ευρώ. «Η εταιρία όφειλε να δράσει και αυτό κάνει» τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερωτηση γιατί δεν κλείνουν άμεσα τα λιγνιτικά εργοστάσια δήλωσε ότι, πρώτα πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της τηλεθέρμανσης των πόλεων στις λιγνιτικές περιοχές και να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων και η ομαλή προσαρμογή του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να μην υπάρξουν διαταραχές.