Tα ΕΛΠΕ δεν πρόκειται να επενδύσουν σε νέα διυλιστήρια. Θα επενδύσουν όμως σε πράσινες δραστηριότητες, στην ενεργειακή αποδοτικότητα, στα βιοκαύσιμα, στην ηλεκτροκίνηση κλπ ,καθώς η ανάπτυξη της εταιρίας δεν μπορεί να σταματήσει. Υπάρχει μέλλον και αυτό πρέπει να γίνει μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα.
Με τις επισημάνσεις αυτές σκιαγράφησε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης τις μελλοντικές κινήσεις του ομίλου, κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε χθες το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα ανακάμψουν τους επόμενους μήνες, χωρίς πάντως να συμμερίζεται κάποιες προβλέψεις για τιμές γύρω στα 100 δολ/βαρέλι. Δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου βοηθούν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ασκούν όμως ισχυρές πιέσεις στην ίδια τη βιομηχανία του πετρελαίου. Μιά διακύμανση των τιμών στο εύρος των 40-50 δολαρίων το βαρέλι βοηθά στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, επιτρέποντας και στη βιομηχανία πετρελαίου να διαχειριστεί την κατάσταση.
Σήμερα η βιομηχανία του κλάδου είναι αντιμέτωπη με τη διπλή πρόκληση των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των χαμηλών περιθωρίων μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον.
Αναφερόμενος στα νέα ναυτιλιακά καύσιμα του όμιλου, ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε ότι μέχρι τις αρχές του 2020 η επένδυση αυτή δεν είχε αποδώσει τα προβλεπόμενα. Στη συνέχεια οι πωλήσεις δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα εξ αιτίας της πανδημίας, οπότε θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 6-9 μήνες για να ισορροπήσει η αγορά και να φανούν τα πραγματικά αποτελέσματα.
Συνολικά η ζήτηση προϊόντων πετρελαίου λόγω του lockdown έχει μειωθεί κατά 25-30%, ενώ σε ειδικές κατηγορίες όπως στα αεροπορικά καύσιμα η πτώση φθάνει στο 90% και στις μεταφορές στο 30-40%. Η κρίση ζήτησης, είπε ο κ. Σιάμισιης, είναι μια μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα διυλιστήρια τους επόμενους μήνες και εκτίμησε ότι θα υπάρξει νέο κύμα πιέσεων στην αγορά.
«Ζούμε σε ένα σχιζοφρενικό κόσμο, όπου πρέπει να παράγουμε προϊόντα πετρελαίου για να καλύπτουμε τις ανάγκες της οικονομίας, την ίδια ώρα που οι πολιτικές, οι οποίες προωθούνται πιέζουν για μια πράσινη μετάβαση. Πιστεύω ότι για τα επόμενα 20-30 χρόνια δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας χωρίς υγρά καύσιμα. Εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την επέκταση της δυναμικότητας μας, αλλά και να εκπαιδεύσουμε αυτούς που διαμορφώνουν την πολιτική στην ιδέα ότι η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται χρόνο. Υπάρχουν τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες. Για παράδειγμα ακούμε για χρήση του υδρογόνου, όμως δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Η βιομηχανία πετρελαίου παραμένει αναγκαία ακόμη και αν δεν μας αρέσει» υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης, ενώ σε ερώτηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων είπε ότι επενδύσεις με χρονικό ορίζοντα 20-30 χρόνια δεν αναθεωρούνται με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου τριμήνου.
Όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στα επόμενα τρίμηνα θα ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση στην παραχώρηση που έχει η εταιρία στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο