Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI υπέδειξαν οριακή επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιούνιο, καθώς η μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών εξασθένησε σημαντικά.
Σύμφωνα με αναφορές, παρότι η ζήτηση των πελατών παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η επανέναρξη των εργασιών των πελατών και των βασικών αγορών εξαγωγών μετά την ελάφρυνση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού 2019 (Covid-19) συνέβαλε στον όγκο των πωλήσεων.
Σύμφωνα με τη Markit, παρότι οι εταιρείες υπέδειξαν βραδύτερη μείωση της απασχόλησης, ορισμένες ανέφεραν ότι οι προσπάθειες μείωσης κόστους και η μειωμένη εισροή νέων παραγγελιών οδήγησαν σε
περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η επανεκκίνηση της οικονομίας τόνωσε την αισιοδοξία των κατασκευαστών.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τις τιμές χρέωσης, λόγω των προσπαθειών ενίσχυσης της ζήτησης, δεδομένης της χαμηλότερης επιβάρυνσης κόστους. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 49.4 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή υψηλότερη από τις 41.1 μονάδες του Μαΐου και υπέδειξε σημαντικά βραδύτερη συρρίκνωση των συνολικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα σε σύγκριση με το ναδίρ του Απριλίου.
Η ασθενέστερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της βραδύτερης μείωσης της παραγωγής. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν οριακός και ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, πριν ενταθεί η επιδημία Covid-19. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες ανέφεραν αύξηση της παραγωγής, η αύξηση συνδέθηκε γενικότερα με την επαναλειτουργία των εργοστασίων και των πελατών. Ωστόσο, οι προοπτικές για εξασθενημένη ζήτηση των πελατών οδήγησαν σε περαιτέρω γενικότερη μείωση.