Nομοθετική ρύθμιση για την είσοδο τρίτων επενδυτών στην εταιρία “Αριάδνη”, την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής σχεδιάζει να προωθήσει τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης του Διαχειριστή για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας.
Διαβουλεύσεις για την είσοδο εταίρου ή εταίρων με μειοψηφικό μερίδιο στην “Αριάδνη” είχαν γίνει παρελθόν αλλά και πρόσφατα, καθώς εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τρίτους, ενώ επαφές υπήρξαν και με τη ΡΑΕ για τον καθορισμό των όρων του σχετικού διαγωνισμού. Άλλοι παράγοντες ωστόσο, σε συνδυασμό με την αλλαγή ηγεσίας στη ΡΑΕ καθυστέρησαν το όλο εγχείρημα, το οποίο η ηγεσία του ΑΔΜΗΕ δείχνει ότι θα ήθελε να προχωρήσει, με την προϋπόθεση ότι ο Διαχειριστής θα διατηρήσει την πλειοψηφία, με μερίδιο τουλάχιστον 51%. Οι τελικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν από τους μετόχους (δημόσιο και κινεζική State Grid), ενώ ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί σε τρίτο/τρίτους επενδυτές.
Στο παρελθόν ενδιαφέρον είχαν εκφράσει Ευρωπαίοι διαχειριστές όπως η βελγική Εlia, η ιταλική Terna κά., αλλά και ελληνικές εταιρίες από το χώρο της ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής τοποθετείται επίσης τον Σεπτέμβριο, ενώ την περίοδο αυτή ολοκληρώνονται ορισμένες από τις απαραίτητες μελέτες. Ας σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα, στις 10 Ιουνίου, υπογράφηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι συμβάσεις με τους δύο αναδόχους του έργου.
Η μία σύμβαση, ύψους 615 εκατ. ευρώ, αφορά στα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, τα οποία ανέλαβε η κοινοπραξία των εταιριών NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και η δεύτερη, ύψους 370 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αφορά στους σταθμούς μετατροπής. Η διασύνδεση με βάση το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου 2023.
Για το φθινόπωρο, εξάλλου, τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η ηλέκτριση του καλωδίου Νάξου - Σύρου, που εντάσσεται στη διασύνδεση των Κυκλάδων, ενώ πριν το τέλος του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία η λεγόμενη “μικρή” ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου.
Όσον αφορά τέλος στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ίδιου του ΑΔΜΗΕ, για τη οποία πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδακης επαναβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει, φαίνεται ότι ακόμα εξετάζονται οι επόμενες κινήσεις , ιδιαίτερα στο ζήτημα του χειρισμού της οψιόν που έχει η κινεζική State Grid, ο στρατηγικός εταίρος στον ΑΔΜΗΕ με μερίδιο 24%.
Το μερίδιο του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ είναι 51%.