Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως ο παλαιστινιακός λαός και η παλαιστινιακή κυβέρνηση σωστά αντέδρασαν έντονα για τη συμφωνία, η οποία αλλάζει τη σειρά των προτεραιοτήτων στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, από την παλαιστινιακή υπόθεση στη μάχη εναντίον του Ιράν.
«Η ιστορία και η συνείδηση των λαών της περιοχής δεν θα ξεχάσουν και δεν θα συγχωρέσουν ποτέ αυτή την υποκριτική συμπεριφορά των ΗΑΕ, που προδίδουν την παλαιστινιακή υπόθεση προς χάριν των στενών συμφερόντων τους», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.
«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι τα ΗΑΕ, με μια μονομερή ενέργεια, προσπαθούν να απομακρυνθούν από το Αραβικό Ειρηνευτικό Σχέδιο (2002) που επεξεργάστηκε ο Αραβικός Σύνδεσμoς. Δεν γίνεται ούτε στο ελάχιστο πιστευτό ότι αυτή η τριμερής διακήρυξη πρέπει να παρουσιάζεται ως υποστηρικτική της παλαιστινιακής υπόθεσης».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνέδραμε στην επίτευξη της συμφωνίας. Η Τουρκία έχει διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες για σειρά ετών. Το 2010 Ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν δέκα Τούρκους ακτιβιστές που επιχειρούσαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου την εξουσία ασκεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.