Για τον Οκτώβριο - χωρίς να αποκλείεται και ο Νοέμβριος- οδεύει η έναρξη λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού σε καθεστώς Target Model, με τη ΡΑΕ χθες να ανοίγει ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζητούν την παράταση.
Κανονικά, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις μνημονιακές δεσμεύσεις το Target Model έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή στις 17 Σεπτεμβρίου. Ομως μετά τον προβληματισμό που εξέφρασαν η ΔΕΗ, ο ΕΣΑΗ, που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού και οι traders, ζητώντας παράταση, η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης για 1 και ίσως 1 1/2 μήνα θεωρείται πια μονόδρομος.
Στη δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν ως τις Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου τις απόψεις τους σχετικά με την ετοιμότητα των νέων αγορών (Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης) να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα στις 17 Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπεται.
Από τις θέσεις που είχαν καταθέσει ως χθες, -προ της τρέχουσας διαβούλευσης- οι βασικοί συμμετέχοντες (ΔΕΗ, ΕΣΑΗ και traders) το κοινό συμπέρασμα είναι η “μη ετοιμότητα” και το αίτημα της παράτασης. Η ΔΕΗ ζητά αναβολή για τις αρχές Νοεμβρίου, ο ΕΣΑΗ για τέσσερις εβδομάδες και οι traders, μέσω του ευρωπαϊκού συνδέσμου τους, του EFET, προτείνουν την έναρξη για την αρχή του 2021. Μάλιστα ο ΕΣΑΗ σε πρόσφατο κείμενο του αναφέρει ότι στην Ιρλανδία το dry run διήρκεσε για δύο χρόνια και στην Πολωνία ένα χρόνο.
Τα κείμενα με τις θέσεις των τριών φορέων για την έναρξη λειτουργίας των νέων Αγορών, καθώς και η Τελική Έκθεση Τεχνικής και Συμβατικής Ετοιμότητας του ΑΔΜΗΕ, που είναι ο φορέας λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, όπως και η Αναφορά ολοκλήρωσης φάσης δοκιμών προσομοίωσης πραγματικής λειτουργίας (dry run) των Αγορών τoυ Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ με την πρόσκληση στη διαβούλευση.
Ο χρονικός ορίζοντας πάντως της παράτασης φαίνεται ότι θα είναι περιορισμένος, αφού πέραν των πιέσεων που έχει δεχθεί η Ελλάδα από την Κομισιόν για το Target Model, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα γίνει η σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας, που αποτελεί βασική παράμετρο του νέου μοντέλου αγοράς. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ στην εφαρμογή του Τarget Model, με καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη.