Κατά έξι μήνες νωρίτερα θα σβήσει η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ “Μεγαλόπολη ΙΙΙ”, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου παρουσίασης του Master Plan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγντικών περιοχών.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κλείσει σταδιακά όλη η υφιστάμενη λιγνιτική ισχύς των 3,35 GW μέχρι το 2023. Στο πλαίσιο αυτό φέτος έκλεισε ο λιγνιτικός σταθμός του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 550 MW των μονάδων 1 και 2, ενώ το 2021 θα σβήσουν οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς ισχύος 560 MW και η μονάδα 250 MW “Μεγαλόπολη 3”. ‘Ενα χρόνο μετά, το 2022 θα αποσυρθούν οι μονάδες 1 ως και 4, συνολικής ισχύος 1,10 GW του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου και το 2023 θα κλείσουν οι μονάδες “Μεγαλόπολη 4”ισχύος 260 MW, η “Μελίτη” ισχύος 290 MW και ο “΄Αγιος Δημήτριος 5” ισχύος 340 MW. H υπό κατασκευή “Πτολεμαϊδα 5”, ισχύος 610 MW θα λειτουργήσει με καύσιμο τον λιγνίτη ως το 2028 και στη συνέχεια θα γίνει η μετατροπή της για να λειτουργήσει με διαφορετικό καύσιμο. Σύμφωνα με κατά καιρούς προτάσεις για την Πτολεμαϊδα 5 εξετάζονται βιοκαύσιμα, φυσικό αέριο ακόμα και υδρογόνο, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.
Ας σημειωθεί ότι φέτος, τους περισσότερους μήνες και ιδιαίτερα από τον Μάρτιο και μετά, η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε δραστικά, άνω του 60%, λόγω του υψηλού της κόστους, καθώς έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων αλλά και υψηλές λοιπές δαπάνες. ‘Οπως αναφέρθηκε, κατά τη χθεσινή παρουσίαση, το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής ενέργειας κυμαίνεται γύρω στα 80 ευρώ/MWh, ενώ ο μέσος όρος έτους της Οριακής Τιμής Συστήματος ήταν τα 45 ευρώ/MWh.
H ΔΕΗ είχε συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις από τα ορυχεία και τη συμβατική παραγωγή.