Eκπτωση 8% στα τιμολόγια ρεύματος για τους ευάλωτους πελάτες καθώς και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με κατανάλωση άνω των 2.000Kwh/τετράμηνο ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, κατά την παρουσίαση του νέου λογότυπου από το οποίο αφαιρέθηκε ο κεραυνός, που δέσποζε στο σήμα της εδώ και 70 χρόνια, σηματοδοτώντας προφανώς τη μετάβαση στις ήπιες, πράσινες μορφές ενέργειας.
Το εκπτωτικό πακέτο, που θα ισχύει για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2020, περιλαμβάνει επίσης δωρεάν πάγιο για όλους και διπλάσια έκπτωση από τα 5 στα 10 ευρώ για τους πελάτες του e -bill, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης κατά την τελετή παρουσίασης της νέας εταιρικής εικόνας της ΔΕΗ.
Στην εκδήλωση, που μεταδόθηκε διαδικτυακά από το κανάλι της ΔΕΗ στο Υoutube, παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αλλαγή της ΔΕΗ τους τελευταίους 14 μήνες, η οποία από το χείλος της χρεοκοπίας έφθασε να γίνει μία εταιρία με λειτουργική κερδοφορία που προσελκύει ξένους επενδυτές. “ Ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες αποδείξαμε πως μία δημόσια εταιρία, γιατί το δημόσιο εξακολουθεί να ελέγχει το 51% της ΔΕΗ, μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ανταγωνιστική, αρκεί να υπάρχει το σχέδιο, η αποφασιστικότητα και οι άνθρωποι για να το υλοποιήσουν” δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Χαρακτήρισε ως ένα υποδειγματικό, αθόρυβο success story την πορεία της ΔΕΗ, που μέσα σε αυτούς τους 14 μήνες σχεδόν τριπλασίασε την κεφαλαιοποίησή της. “Το λέω και σαν μέτοχος της” δήλωσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψηλό ενεργειακό κόστος και τις προσπάθειες για να μειωθεί, προσπάθειες στις οποίες συμμετείχε προσωπικά αφού παρέστη σε συσκέψεις για το θέμα αυτό. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εφαρμογή του Target Model, την εξυγίανση και τον ανταγωνισμό που θα φέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις του τομέα ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας) σταδιακά το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία και τους καταναλωτές θα μειωθεί.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς και περαιτέρω εξορθολογισμό του καθεστώτος αδειοδότησης των ΑΠΕ, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν και υλοποιηθούν ταχύτατα τα επενδυτικά σχέδια. Σήμερα εκκρεμούν πάνω από 11.000 αιτήσεις για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στην εγκατάσταση ηλεκτρονικών μετρητών και στα έξυπνα συστήματα διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σταδιακά μπαίνουμε στην εποχή που οι ίδιοι οι καταναλωτές μπορούν να είναι και παραγωγοί ηλεκτρισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μετάβαση της ΔΕΗ από τα ρυπογόνα και ασύμφορα πλέον ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια, υπενθυμίζοντας την προσωπική του δέσμευση από το βήμα του ΟΗΕ πέρυσι το φθινόπωρο για την κατάργηση του λιγνίτη ως το 2028, τονίζοντας ότι η απεξάρτηση από τον λιγνίτη θα γίνει με τρόπο επωφελή για τις τοπικές κοινωνίεςκαι ότι προς το σκοπό αυτό από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια προορίζονται πόροι ύψους 5 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο νέο σήμα της ΔΕΗ….τον “κύκλο που παραπέμπει στον ήλιο και την αέναη κίνηση”.
Για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει για τη ΔΕΗ μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή που έχει γίνει δεν είναι μόνον συμβολική με την αλλαγή του σήματος αλλά και ουσιαστική, χάρη στην εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και τη μετατροπή της επιχείρησης σε μία εταιρία που κοιτάζει μπροστά. Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι με την εφαρμογή του Target Model από 1ης Νοεμβρίου θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά πράγμα που θα φέρει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και κάλεσε τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστήσει στο νέο μοντέλο αγοράς, να στηρίξει τη βιομηχανία, τους καταναλωτές και την οικονομία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι η εταιρία πλέον ηγείται της προσπάθειας για την προώθηση της πράσινης ενέργειας με μία μετάβαση που πραγματοποιείται ομαλά και συνοδεύεται με ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές. Ηδη έχουν αποσυρθεί οι μονάδες 1 και 2 του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου, ισχύος 550 MW και επιταχύνεται κατά 6 μήνες το κλείσιμο της μονάδας “Μεγαλόπολη 3” Το 2008 η παραγωγή από λιγνίτη ήταν 32 GW, το 2019 ήταν 10 GW και για όλο το 2020 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 5,5 GW.
Ταυτόχρονα όμως προωθείται δυναμικά η ανάπτυξη των ΑΠΕ με στόχο από μερίδιο 2% σήμερα η ΔΕΗ να φθάσει σε μερίδιο κοντά στο 20% το 2024. Για το λόγο αυτό η εταιρία προχωρεί σε επενδυτικές συμφωνίες με μεγάλους διεθνείς ομίλους, με στόχο μέχρι το 2023 να υπερβεί κατά πολύ την ισχύ του 1 GW σε ΑΠΕ , μέσα από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 6 GW. Ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 30MW στην Πτολεμαϊδα και έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για το μέγα πάρκο των 200 MW στην ίδια περιοχή. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση 50 MW φωτοβολταϊκών στη Μεγαλόπολη.
Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Στάσσης έδωσε στην ηλεκτροκίνηση. Η ΔΕΗ προχωρά άμεσα στην τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη τη χώρα με μεσοπρόθεσμο στόχο τα 10.000 σημεία φόρτισης. ¨Ολα τα νέα οχήματα της εταιρίας θα είναι ηλεκτροκίνητα.
Παράλληλα προχωρεί η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής με την εισαγωγή έξυπνων μετρητών, συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης και συστημάτων CIS/Scada.
Iδιαίτερη αναφορά ο επικεφαλής της ΔΕΗ έκανε στην εμπορική πολιτική της εταιρίας, με τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, το τηλεφωνικό σύστημα πληρωμών , το myHome Online με την προνομιακή χρέωση για τους οικιακούς πελάτες κλπ, ενώ προανήγγειλε και άλλα ψηφιακά προϊόντα προσαρμοσμένα σε διαφορετικές ανάγκες άλλων κατηγοριών πελατών, που θα παρουσιαστούν ως το τέλος του χρόνου.
Ανακοινωσε ότι από σήμερα η τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών θα γίνεται δωρεάν στον αριθμό 8009001000, ενώ 24 καταστήματα της ΔΕΗ λειτουργούν πλέον όλη την ημέρα ως τις 8 το βράδυ και σε 74 καταστήματα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ραντεβού, ώστε να μην υπάρχει αναμονή για τον πελάτη.