Mε ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τρία μόνον σχήματα, εκ των οποίων το ένα αφορά σύμπραξη δύο κινεζικών ομίλων, το άλλο την Energean σε συνεργασία με αιγυπτιακή εταιρία και το τρίτο τον ΔΕΣΦΑ με τη ΓΕΚ Τερνα , στον διαγωνισμό για την αποθήκη αερίου σε υπό εξάντληση κοίτασμα στη Νότιο Καβάλα, αφού τελικώς δεν έγινε η έκπληξη από μεγάλο ευρωπαίο παίκτη, την οποία προσδοκούσαν.
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του ενδιαφέροντος που κατατέθηκε και της πληρότητας των κατ’ αρχήν δικαιολογητικών από τους συμβούλους αξιοποίησης του Ταμείου, οι οποίοι στη συνέχεια θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να προκριθούν στην επόμενη φάση, της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.
Χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι η PriceWaterhouseCoopers, νομικός η εταιρία Ρόκας και τεχνικός σύμβουλος η SEAL
Ο γνώριμος από το 2016 κινεζικός όμιλος CMEC, όταν είχε συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ για λιγντικές εκμεταλλεύσεις, είναι η μία από τις δύο εταιρίες που συμπράττουν στο κινεζικό σχήμα. Η άλλη είναι ηMaisonGroup, που ασχολείται με τεχνικές μελέτες και εργολαβίες, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε όλο τον κύκλο της ζωής ενός έργου, από τη μελέτη ως τη προμήθεια, την κατασκευή, τη διαχείριση, τη λειτουργία και τη συντήρηση. Ειδικεύεται στον ενεργειακό κλάδο και πιο συγκεκριμένα στους υδρογονάνθρακες, με λύσεις για την παραγωγή, την επεξεργασία, την υγροποίηση, την αεριοποίηση, τη μεταφορά και την αποθήκευση φυσικού αερίου. H CMEC ελέγχεται έμμεσα από το κινεζικό κράτος και δραστηριοποιείται ευρέως στις διεθνείς τεχνικές μελέτες και εργολαβίες. Εχει παρουσία σε 47 χώρες και περιφέρειες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Νότιο Αμερική, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις όσον αφορά στο σχεδιασμό, μελέτη, προμήθεια, κατασκευή (EPC), τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των έργων. Εκτός από τον τομέα της ενέργειας, ασχολείται επίσης με τις μεταφορές, την ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες.
Η Energean, η εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου και διαχειρίζεται προσωρινά το υπό εξάντληση κοίτασμα της Ν. Καβάλας ήταν η πρώτη που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς το projectαυτό, το οποίο η ίδια είχε εισηγηθεί από το 2011, αποτελεί όρο επιβίωσης και βασική παράμετρο για τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγής υδρογονανθράκων στον Πρίνο. Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ η Energean συνεργάστηκε με την αιγυπτιακή EastGas. Οι δύο εταιρίες υπόγραψαν Επιστολή Πρόθεσης (LetterofIntent) για την προοπτική συμμετοχής της αιγυπτιακής εταιρείας στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Η EastGasCompany (EGC) είναι εταιρεία δημόσιου συμφέροντος η οποία ιδρύθηκε το 2001 για την μεταφορά και εμπορία φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο. Λειτουργεί τον αγωγό ElArish – ElAqaba, διαμέτρου 36 ιντσών και μήκους 264 χ.λ.μ., που περνά από στεριά και θάλασσα. Η EastGas δραστηριοποιείται ακόμη στον τομέα του LNG, την παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές, καθώς και τον τομέα της αφαλάτωσης. Η εταιρεία μετέχει σε ενεργειακά και βιομηχανικά projects που περιλαμβάνουν διυλιστήρια, εργοστάσια πετροχημικών, εργοστάσια λιπασμάτων, καθώς και εταιρείες κοινής ωφελείας.
Η συμμαχία με την EastGas, όπως τονίζει η Energean σε σχετική ανακοίνωσή της, εντάσσεται στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερα στενή σχέση που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Αίγυπτος στον ενεργειακό τομέα με αιχμή το EastMedGasForum, στο οποίο συμμετέχει και η Energean.
Ας σημειωθεί εξάλλου ότι η Energean, πέραν του Πρίνου και των offshore κοιτασμάτων του Ισραήλ, μετά την εξαγορά της Edison Ε&Pδραστηριοποιείται στην παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου από τα θαλάσσια κοιτάσματα του AbuQir στην περιοχή της Αλεξάνδρειας. Τα εν λογω κοιτάσματα έχουν σήμερα παραγωγή 4,6 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.
Το τρίτο υποψήφιο σχήμα φέρει τις υπογραφές του ΔΕΣΦΑ, του Διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και της κατασκευαστικής ΓΕΚ Τέρνα. Ας σημειωθεί ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ ελέγχεται από κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η ιταλική Snam, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό και είναι και ο leader, η ισπανική Enagas, η βελγική Fluxys και ο όμιλος Κοπελούζου.
Το υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.
Η παραχώρηση αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ). Η μετατροπή σε αποθήκη φυσικού αερίου θα πρέπει να γίνει εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.
«Η επένδυση για την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας είναι σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η πραγματοποίησή της, πέρα από το όποιο αναπτυξιακό όφελος για την περιοχή, θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του σχετικού διαγωνισμού προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με γραπτή ανακοίνωσή του.