Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσαν 60.000 περικοπές θέσεων εργασίας από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Η Exxon Mobil θα μειώσει το εργατικό δυναμικό κατά 15% παγκοσμίως έως το τέλος του 2022, σε μια άνευ προηγουμένου «σφαγή» από τον μεγαλύτερο εξερευνητή πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής καθώς παλεύει να διατηρήσει ψηλά τα μερίσματα για τους μετόχους.
Οι περικοπές θα περιλαμβάνουν 1.900 θέσεις εργασίας κυρίως στο Χιούστον, καθώς και απολύσεις που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως σε Ευρώπη και Αυστραλία και περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργολάβων.
Οι μειώσεις προσωπικού είναι η τελευταία προσπάθεια του Διευθύνοντος Συμβούλου Ντάρεν Γουντς για ψαλίδισμα των εξόδων, με στόχο να φρενάρει η χειρότερη σειρά τριμηνιαίων απωλειών από τότε που η Exxon προχώρησε στη σύγχρονη μορφή της, με την εξαγορά της Mobil το 1999.
«Αυτές οι ενέργειες περικοπής κόστους θα βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και θα διασφαλίσουν ότι η εταιρεία θα διαχειρίζεται τις νέες συνθήκες της αγοράς», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Η φετινή κάμψη τιμών του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα επιζήμια, επειδή επηρέασε το κόστος της διύλισης και ήρθε σε μια στιγμή που η Exxon αυξάνει ήδη τον δανεισμό για να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επέκτασης. Η εταιρεία αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει σε αυτά τα σχέδια τον Απρίλιο, μειώνοντας τις επενδυτικές δαπάνες κατά 10 δισ. δολ., καθυστερώντας ή περιορίζοντας τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα.
Στις αρχές του περασμένου μήνα η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περικόψει 1.600 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ως το τέλος του 2021. Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ανέφερε ότι οι περικοπές σε κάθε χώρα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στην αγορά και το τοπικό τους αποτύπωμα.
Oι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν μειώσει το εργατικό δυναμικό τους, έχουν περιορίσει τις δαπάνες και έχουν μειώσει τα επιδόματα για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση της ενεργειακής ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία.
Τον Σεπτέμβριο η ExxonMobil ξεκίνησε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στην Αυστραλία.
Να μειώσει κατά 9.000 τις θέσεις εργασίας ή κατά 10% το εργατικό δυναμικό της σχεδιάζει επίσης και η Royal Dutch Shell, όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα, ως μέρος μιας μεγάλης στροφής του πετρελαϊκού γίγαντα προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η Shell είχε 83.000 εργαζομένους στα τέλη του 2019. Η αναδιοργάνωση θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση 2 δισ.-2,5 δισ. δολαρίων έως το 2022.
Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένεται να μειώσει κατά 7.000 έως 9.000 τις θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 ατόμων που συμφώνησαν για εθελούσια φέτος.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου γίνονται μικρότερες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χρηματιστήριο, η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Zoom, που είδε τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αξίζει πλέον όσο και η ExxonMobil, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Zoom την Πέμπτη, η κεφαλαιοποίηση της πλατφόρμας διαμορφώθηκε στα 139,28 δισ. δολ., αγγίζοντας την ExxonMobil, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ήταν στα 139,40 δισ. δολ.