“Κρυφές χρεώσεις” για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες αποκαλύπτει η εφαρμογή του νέου καθεστώτος για το ΕΤΜΕΑΡ της βιομηχανίας, καθώς μόλις η κατανάλωση ηλεκτρισμού φθάσει στη λεγόμενη “Μεγίστη Ετήσια Χρέωση”, από εκεί και πέρα αρχίζει να τρέχει μία χρέωση 0,30 ευρώ/ MWh !
To πρόβλημα είχε εντοπίσει ήδη από τον Αύγουστο η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες έντασης ηλεκτρισμού, η οποία έχει αποστείλει δύο επιστολές στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος και να μην δίνονται περιθώρια προβληματικών ερμηνειών.
Στην τελευταία επιστολή, με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου, η οποία εκτός από τον υπουργό, κοινοποιήθηκε στους προέδρους του ΔΑΠΕΕΠ κ. Ιωάννη Γιαρέντη και της ΡΑΕ κ. Αθανάσιο Δαγούμα, η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει ότι το υπουργείο θα πρέπει να διασφαλίσει την την ορθή ερμηνεία του άρθρου 4 παράγραφος 8γ iii της ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/74949/926/31.07.2020 ΥΑ, έτσι ώστε η σχετική διάταξη να εφαρμοστεί σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές και τους όρους της εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SA 52413).
“Θα πρέπει να οριστεί ρητά ή τουλάχιστον να διευκρινιστεί ότι η ελάχιστη χρέωση 0,3 ευρώ/MWh αφορά μέση ετήσια χρέωση, έτσι ώστε να μην ανακύψει αντίθεση με τους όρους 43 και 46 της εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SA 52413)” αναφέρει η επιστολή, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, με ηλεκτρική ένταση μεγαλύτερη από 20%, οι οποίες έχουν ανάγκη στήριξης και θα αναιρεθεί στην πράξη το εγκεκριμένο μέτρο μείωσης του βιομηχανικού κόστους ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ ζητά τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.
Ας σημειωθεί ότι σε εφαρμογή των σχετικών κανονισμών της ΕΕ, από τις 30 Ιουλίου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ισχύει υπουργική απόφαση που θεσπίζει τη διαδικασία υπαγωγής των δικαιούχων σε κατηγορίες Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.
Πρόκειται για μέτρο, που εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ- στη χώρα μας μάλιστα καθυστέρησε αρκετά- προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος από το εν λόγω Τέλος για τις βιομηχανίες που κινδυνεύουν από το λεγόμενο “carbon leakage”, δηλαδή τον κίνδυνο μετεγκατάστασης σε τρίτες χώρες, λόγω του υψηλού περιβαλλοντικού κόστους από την λειτουργία τους εντός ΕΕ.