To σχέδιο του συμφωνίας αγοράς μετοχών (SPA) της ΔΕΠΑ - Εμπορίας εστάλη στους υποψήφιους επενδυτές με προθεσμία ως το τέλος του μήνα για να υποβάλλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, παρότι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το εικονικό data room της (VDR) εταιρίας δεν φαίνεται τόσο έτοιμο να δώσει γρήγορα τις απαντήσεις για όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι.
Στη τρέχουσα φάση, οι διαδικασίες του εν εξελίξει διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας γινόντουσαν και εξακολουθούν να γίνονται διαδικτυακά και προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το νέο lockdown.
Τα επτά σχήματα που διεκδικούν την εταιρία και εξακολουθούν να επιδεικνύουν ενεργό ενδιαφέρον, όπως φαίνεται από τις επισκέψεις τους στο VDR, είναι : ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, C.G GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - EDISON, MOTOR OIL – ΔΕΗ και MYTILINEOS, καθώς και η MET Holdings, με έδρα την Ελβετία και η Shell Gas.
Ας σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση, την οποία διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ, αφορά στην πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας που κατέχει το δημόσιο, συν το 35% της συμμετοχής των ΕΛΠΕ, στην περίπτωση που το σχήμα ΕΛΠΕ-Edison δεν κερδίσει τον διαγωνισμό.
Δύο πάντως από τα “αγκάθια” του διαγωνισμού δεν έχουν επιλυθεί ακόμα: To ένα αφορά στην οψιόν της ΔΕΗ για το 35% της ΔΕΠΑ, μία οψιόν που, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία έχει κατά ένα τρόπο ενεργοποιήσει μέσω της συμμαχίας της με τη Μοτορ Όιλ, στη κούρσα για την εξαγορά της κρατικής εταιρίας αερίου. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα λειτουργήσει, σε περίπτωση για παράδειγμα που το κοινοπρακτικό σχήμα δεν πλειοδοτήσει, ενώ παράλληλα ακούγονται και διάφορες νομικές ερμηνείες- ορισμένες αντικρουόμενες- για τα δικαιώματα της ΔΕΗ σε σχέση με την οψιόν. Το άλλο ζήτημα αφορά στην εν εξελίξει δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ με τα ELFE ( Ελληνικά Λιπάσματα). Η υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο Εφετείο, αφορά προσφυγή της ΔΕΠΑ κατά πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τα ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ως προς τον τρόπο χρέωσης του αερίου. Από την έκβαση της νομικής αυτής διαμάχης - η οποία είναι άγνωστο πότε θα τελεσιδικήσει- δεδομένης και της καθυστέρησης στα δικαστήρια λόγω του lockdown- θα εξαρτηθούν πολλά, γιατί μία αρνητική, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, απόφαση μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αξία της, ιδιαίτερα αν και άλλοι από τους πελάτες της κινηθούν εναντίον της για το ίδιο θέμα, με βάση το πρόσφατα δεδικασμένο.
Τόσο η υπόθεση της ΔΕΗ όσο και το ζήτημα με τα ELFE εξετάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθούν εκ των προτέρων λύσεις, που θα διασφαλίζουν τους επενδυτές και θα προστατεύσουν την πορεία του διαγωνισμού. Αλλωστε αυτοί είναι δύο από τους βασικούς λόγους μαζί με την ενσωμάτωση των θετικότερων οικονομικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει από τον Αύγουστο, για τη νέα άτυπη παράταση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, που πλέον εκτιμάται ότι θα υποβληθούν τον Μάρτιο του 2021.