Aύξηση στην απόδοση κατά 0,5% ως 2% των έργων ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ μείζονος σημασίας προβλέπει η νέα μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Διαχειριστή που εξέδωσε η ΡΑΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού για ένα χρονικό διάστημα από 4 έως 7 έτη αυξάνεται η απόδοση για έργα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαρακτηριστεί ως μείζονος σημασίας.
Η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θεωρείται το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση των τιμολογίων χρήσης του δικτύου,που αποτελεί το βασικό έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ.
Εκτός από το εύλογο κέρδος εύλογο κέρδος, λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράμετροι, όπως :
- Οι δαπάνες για την παραγωγή ή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν στη λειτουργία του Δικτύου Διανομής.
- Οι δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια.
- Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, τελών και δασμών.
- Η απόσβεση των επενδύσεων.
- Η απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου, λαμβανομένου υπόψη του επιχειρηματικού κινδύνου και του κόστους κεφαλαίου αντίστοιχων δραστηριοτήτων.
- Οι δαπάνες για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
- Τα κριτήρια ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν όψει της ιδιωτικοποίησης του 49% του μετοχικού του κεφαλαίου είναι ο προσδιορισμός του WACC, δηλαδή της απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων, λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία Ο προσδιορισμός του WACC θα γίνει από τον Διαχειριστή έως το τέλος του έτους με βάση την απόφαση της ΡΑΕ και θα αφορά την περίοδο 2021-2024.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, τα βασικότερα σημεία της μεθοδολογίας υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ είναι :
- Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τη ρύθμιση του εσόδου των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων του διαχειριστή, δηλαδή τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου, τη διαχείριση των Ηλεκτρικών Συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και τη διαχείριση του Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
- Ο ορισμός πολυετούς Ρυθμιστικής Περιόδου, από τρία έως και πέντε έτη, ενώ ειδικά η πρώτη Ρυθμιστική Περίοδος ορίζεται τετραετής, με έναρξη από 1.1.2021
- Ο υπολογισμός του Επιτρεπόμενου Εσόδου βάσει της εισήγησης του διαχειριστή που θα στηρίζεται μεταξύ άλλων σε πιστοποιημένα από Ορκωτό Ελεγκτή μεγέθη. Επίσης, η αποτύπωση των λειτουργικών δαπανών ανά δραστηριότητα, η πρόνοια για εξομάλυνση των επιτρεπόμενων εσόδων εντός της Ρυθμιστικής Περιόδου, ο υπολογισμός των αποσβέσεων σύμφωνα με την οικονομική ζωή των παγίων, αντί της λογιστικής ωφέλιμης ζωής, η διάκριση των παρεχόμενων υπηρεσιών του διαχειριστή σε ρυθμιζόμενες και μή, ο υπολογισμός της απόδοσης επί των απασχολούμενων κεφαλαίων βάσει ενιαίου μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (wacc) για όλη τη διάρκεια της Ρυθμιστικής Περιόδου κλπ