Τη διαμόρφωση του συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου (WACC) του ΔΕΔΔΗΕ σε περίπου 7% κατά τη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024 προβλέπει η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των προοπτικών της εταιρίας, που έγινε χθες σε αναλυτές και επενδυτές, στο πλαίσιο του Investor Day.
To WACC είναι το βασικό στοιχείο για τον υπολογισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί και τη κύρια πηγή εσόδων του Διαχειριστή. Η εταιρία, που είναι σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ, βρίσκεται σε πορεία μερικής ιδιωτικοποίησης, αφού έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πώληση του 49%.
Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι ως το 2023 θα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 15%, στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA (Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων) θα αυξηθούν περισσότερο από 70 εκατ. ευρώ ως το 2023
Το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται από τη ΡΑΕ για το ρυθμιζόμενο έσοδο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ως το τέλος Δεκεμβρίου (στα τέλη Μαρτίου θα ανακοινωθεί και το ακριβές ύψος του WACC), θα αφορά στην τετραετή περίοδο 2021-2024, καθώς και στη δεύτερη ρυθμιστική περίοδο 2025-2028, δίνοντας επενδυτική ορατότητα για τα έσοδα του Διαχειριστή
Το νέο πλαίσιο εισάγει τη διάκριση μεταξύ ελεγχόμενης και μη ελεγχόμενης λειτουργικής δαπάνης (OPEX), όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θεσπίζει των μηχανισμό των ¨Εργων Υψηλής Προτεραιότητας” , με ειδικούς όρους όσον αφορά στην απόσβεση και το WACC (premium 0,5%- 2% για τα έργα που χαρακτηρίζονται από τη ΡΑΕ ως Υψηλής Προτεραιότητας).
Για την πρώτη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024, το σχεδιαζόμενο CAPEX ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε στρατηγικής σημασίας έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Καθ΄όλη την περίοδο αυτή το ετήσιο WACC αναμένεται σταθερό στο 7%.
Παράλληλα θα τεθούν σε ισχύ κίνητρα αποτελεσματικότητας αλλά και ποινές για τις απώλειες δικτύου , την αποτελεσματικότητα των λειτουργικών δαπανών κλπ, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει μηχανισμός κατανομής μεταξύ του Διαχειριστή και των τελικών χρηστών.
Τα αντικίνητρα προβλέπουν την καταβολή αποζημιώσεων στους πελάτες για τη μη συμμόρφωση με τα στάνταρ ποιότητας ενέργειας και ποιότητας Εμπορικών Υπηρεσιών.
Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου και η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητας του επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή.