Ισχυρά δείγματα ανάκαμψης έδειξε η αγορά πληροφορικής και ψηφιακών τεχνολογιών το 2014, βάζοντας τις βάσεις για ένα πιο ισχυρό 2015, εφόσον σταθεροποιηθεί η πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα που έτσι και αλλιώς επηρεάζει κάθε κλάδο.
Ειδικότερα οι παράγοντες που ωθησαν την συγκεκριμένη αγορά συνοψίζονται αρχικά στην υλοποίηση αυξημένου κύκλου εργασιών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των δημοσίων έργων, η αύξηση της δραστηριότητας σε χώρες του εξωτερικού αλλά και ο φυσικός κύκλος που οδηγεί στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης από εταιρείες που είχαν υποεπενδύσει σε τεχνολογία ή χρήζουν ανάγκης εκσυγχρονισμού.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, δείχνουν την τάση ανάκαμψης με τις συνολικές πωλήσεις αλλά και τα λειτουργικά κέρδη να κινούνται ανοδικά.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων το πρόσημο ήταν αρνητικό για τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών του κλάδου και αν δεν υπήρχε ο ΟΤΕ αρνητικό πρόσημο θα υπήρχε και στα συνολικά καθαρά αποτελέσματα του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BETA Χρηματιστηριακή, όπως τα δημοσίευσε η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (www.sepe.gr), συνολικά, ο εγχώριος κλάδος των εισηγμένων εταιρειών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κατάφερε το 2014 να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε επίπεδο τζίρου, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 6,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, για να διαμορφωθεί σε 8,969 δισ. ευρώ από 8,424 δισ. ευρώ το 2013.
Επιπλέον, οι εισηγμένες του κλάδου εμφάνισαν το 2014 θετική επίδοση σε επίπεδο κερδοφορίας προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), η οποία ενισχύθηκε συνολικά κατά 14,7%, για να ανέλθει σε 1,862 δισ. ευρώ από 1,624 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Όσον αφορά στα καθαρά αποτελέσματα, συνολικά ο κλάδος εμφάνισε καθαρά κέρδη 199,126 εκατ. ευρώ έναντι 153,897 εκατ. ευρώ το 2013. Όμως, αν από το άθροισμα αφαιρεθούν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ που ανήλθαν στα 267,4 εκατ. ευρώ, τότε είναι προφανές ότι το πρόσημο θα ήταν αρνητικό, καθώς η πλειονότητα των εταιρειών του κλάδου παρουσιάζει σημαντικές ζημίες, οι οποίες, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις διευρύνθηκαν το 2014 σε σχέση με το 2013.
Η κατηγορία εισηγμένων στο Χ.Α. που είχε ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων αλλά και τη μεγαλύτερη διεύρυνση ζημιών ήταν αυτή των εταιρειών πληροφορικής, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 18,6%, στα 2,123 δισ. ευρώ, με τις ζημίες, όμως, ταυτόχρονα να αυξάνονται στα 57,748 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών ζημιών 23,308 εκατ. ευρώ το 2013.
Βέβαια, υπάρχουν εταιρείες που έδειξαν θετικά στοιχεία τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας, όπως ήταν ο ΟΤΕ, η Quest Συμμετοχών, η «Πλαίσιο Computers», η Intracom, η Byte Computer, η MLS, η Q&R, η Entersoft, κ.ά.
Τι περιμένουμε το 2015
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η τρέχουσα χρήση δεν ξεκίνησε με την ταχύτητα που ανέμεναν στον κλάδο λόγω των πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι εξελίξεις όσον αφορά στα χρηματοδοτούμενα έργα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για ανάκαμψη. Το τέλος της χρονιάς βρήκε αναμφίβολα τις εταιρείες πληροφορικής που αναλαμβάνουν δημόσια έργα με μεγαλύτερα υπόλοιπα ανεκτέλεστων συμβάσεων και με πολλά έργα του ΕΣΠΑ στη διαδικασία της ανάθεσης.
Έτσι οι περισσότερες εισηγμένες στις σχετικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα αποτελεσματά τους εμφανίζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερη πορεία μέσα στο 2015, όπως η Space, Entersoft, Q&R, η Unisystems του ομίλου Quest, σημειώνει πως «για το οικονομικό έτος 2015 και αν δεν υπάρξουν δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις, προβλέπεται αύξηση του τζίρου, διατήρηση της κερδοφορίας, συνέχιση της επέκτασης των πωλήσεων του εξωτερικού και παραγωγή θετικών χρηματορροών».
Από την άλλη η Byte Computers αναφέρει ότι «η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά πληροφορικής και εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τρέχουσα χρήση. Με αιχμή του δόρατος την πρωτοπορία σε προϊόντα και υπηρεσίες software και hardware και με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων προς την πελατειακή βάση, δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι και το 2015 θα αποτελέσει έτος θετικών αποτελεσμάτων». Στο ίδιο κλίμα κινούνται και η Profile, και Pc Systems, με κοινό παράγοντα όλων τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.
Αντιόπη Σχοινά