Εντός του 2024 η ΔΕΗ προγραμματίζει να ξεκινήσει την εμπορική δραστηριότητα στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπως ανακοίνωσε χθες, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών της αποτελεσμάτων για τη χρήση 2023.
Η εταιρία προχωρεί με ταχείς ρυθμούς το επενδυτικό πλάνο στις υποδομές τηλεπικοινωνιών, το οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον, περιορίζεται στην παροχή υπηρεσιών για τη χονδρική αγορά του κλάδου.
Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει το Fiber-to-the-home (FTTH) , δηλαδή την “οπτική ίνα ως το σπίτι” που στο τέλος Μαρτίου είχε φθάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική, από 140.000 σπίτια στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας.
Ως το τέλος του 2024 το δίκτυο FTTH προγραμματίζεται να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 2025 σε 1,7 εκατομμύρια δυνητικούς τελικούς χρήστες. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο η ΔΕΗ κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου.
Οπως ανακοίνωσε η εταιρία, η εμπορική διάθεση στην χονδρική αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024 είτε ως χονδρική υπηρεσία με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps είτε με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
Μέχρι στιγμής η ΔΕΗ έχει διαψεύσει τις φήμες που την ήθελαν να επεκτείνεται και στη λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω της εξαγοράς της Vodafone Eλλάδος ή του τηλεπικοινωνιακού τμήματος της Nova.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το αμερικανικό fund CVC, το οποίο μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το 2021, απέκτησε το 10% των μετοχών της εταιρίας ηλεκτρισμού, είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαδικασία due diligence για το τμήμα τηλεπικοινωνιών της ΝOVA, μετά την υπογραφή μίας συμφωνίας εμπιστευτικότητας και για την ακρίβεια ενός Non Disclosure Agreement (NDA) με τη Nova . Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν και σε μία σχετικά πρόσφατη δήλωση στελέχους του fund, σύμφωνα με την οποία το CVC δεν θα εμπόδιζε τη ΔΕΗ αν θα ήθελε να προχωρήσει σε κίνηση για τη NOVA.
Πάντως η ΔΕΗ ως τώρα επιμένει μόνον στη χονδρική αγορά, τονίζοντας ότι το «το μέλλον των τηλεπικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων υπερ-υψηλής χωρητικότητας (Ultra-Fast Broadband)”, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωση της.
Το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ είναι το χαμηλό κόστος του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, καθώς αναπτύσσεται στις υφιστάμενες υποδομές του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού
Χθες στο conference call με τους αναλυτές, η ΔΕΗ τοποθέτησε το ύψος των επενδύσεων στο FTTH για την περίοδο 2024-2026 στα 680 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2030 εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα έχει περί το 1 εκατομμύριο συνδρομητές, δυνατότητα κάλυψης περίπου 3 εκατ. νοικοκυριών, έσοδα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα ίδια στοιχεία και προβλέψεις, που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ τον Ιανουάριο στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Capital Markets Day.