Το πράσινο φως για τη διεξαγωγή μάρκετ τεστ με στόχο την πώληση πακέτων λιγντιτικής ενέργειας της ΔΕΗ σε προμηθευτές ηλεκτρισμού με διμερή συμβόλαια έδωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μετά την τηλεδιάσκεψη, που είχε με τους θεσμούς, κατά την οποία συζητήθηκαν ακόμα τα μέτρα για τις ΑΠΕ κυρίως σε σχέση με τον Ειδικό Λογαριασμό καθώς και τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες του target model.
Στόχος του νέου μηχανισμού είναι να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη, σε εφαρμογή της καταδικαστικής για τη ΔΕΗ σχετικής απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και παράλληλα να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της εταιρίας στην αγορά λιανικής και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ για τα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές σε προκαθορισμένη τιμή.
Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.
Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργεια. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι διευθετείται ένας φάκελος καταδίκης της χώρας, ο οποίος είχε μείνει ανοικτός εδώ και περίπου 14 χρόνια. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο Market Test θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς, αλλά και κάποιες επιμέρους σχεδιαστικές παράμετροι, όπως η τρίμηνη ή ετήσια διάρκεια των παραγώγων.
Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, η υιοθέτηση του μηχανισμού επανόρθωσης (remedy) δεν παραβλάπτει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, καθώς:
- Η σύνδεσή της ΔΕΗ με το λιγνίτη περιορίζεται όλο και περισσότερο τόσο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, όσο και λόγω της επικείμενης απόσυρσης των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.
- Οι ποσότητες θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση, καθώς θα συνδέονται με την Αγορά Επόμενης Ημέρας. .
Με δεδομένη τη μικρή συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας την τελευταία περίοδο, οι προς διάθεση ποσότητες θα είναι συγκεκριμένες και όχι ιδιαίτερα μεγάλες.
Ο νέος μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να αποκτήσουν σταθερές ποσότητες σε σταθερές τιμές σε βάθος τριετίας, πράγμα που θα τους επιτρέψει να μειώσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της νέας αγοράς, να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να χαράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εμπορικές πολιτικές τους.
Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης η βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Ο κ. Σκρέκας, τόνισε ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του λογαριασμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030 όπως καθορίζονται από το ΕΣΕΚ και το Ευρωπαϊκό Green Deal.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρακολουθεί σε μόνιμη βάση το ισοζύγιο του λογαριασμού.
Target Model (Μοντέλο Στόχος)
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα τη σημασία του Target Model, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΝ μαζί με τη ΡΑΕ παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή τη λειτουργία της νέας αγοράς και ότι η ΡΑΕ προχωρά στη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης.