Στην υποβολή ενστάσεως κατά της διαδικασίας του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ πρασανατολίζεται η κινεζική State Grid, στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το ενδιαφέρον της από τους συμβούλους, τη Goldman Sacks και τη Εurobank, οι οποίες διενεργούν το διαγωνισμό για λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Ο κινεζικός όμιλος, που είναι στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ, φέρεται να έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον όρο της προκήρυξης του διαγωνισμού που ουσιαστικά τον αποκλείει, ενώ έχει στραφεί και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διευρευνήσει κατά πόσον ο επίμαχος όρος της προκήρυξης είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένη η αρνητική στάση των Βρυξελλών στην εξαγορά ενεργειακών υποδομών από κινεζικούς ομίλους, ενώ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δεν θα επιθυμούσε τη συμμετοχή της State Grid.
To τι τελικώς θα πράξουν οι Κινέζοι θα φανεί στις 19 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η εκ παρατάσεως προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εκτός και αν δοθεί νέα αναβολή.
Ας σημειωθεί ότι ο κινεζικός όμιλος κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ και έχει οψιόν προτιμητέου επενδυτή σε περίπτωση που το δημόσιο- μέτοχος του 51% του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού- θελήσει να πουλήσει περαιτέρω μερίδιο. Η διαχείριση της εν λόγω οψιόν ήταν και ο βασικός λόγος που δεν είχε προωθηθεί ως σήμερα η διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, όπως θα ήθελε τουλάχιστον η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας. ΄Οσες φορές στο παρελθόν το υπουργείο είχε βολιδοσκοπήσει τους Κινέζους για το θέμα αυτό, φαινόταν ότι η State Grid όχι μόνον δεν αποποιούνταν την οψιόν αλλά θα ήθελε και να την εξασκήσει.
‘Οσον αφορά στον ΔΕΔΔΗΕ, τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού - εταιρία θυγατρική 100% της ΔΕΗ, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία για τις υποβολή διευκρινιστικών ερωτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Από τις απαντήσεις που έχει αναρτήσει η ΔΕΗ στον ιστότοπό της, προκύπτει ότι απορίες για τους όρους συμμετοχής, όπως αυτοί περιγράφονται στην προκήρυξη, είχαν μόνον κάποια fund.
Tα επενδυτικά κεφάλαια, ιδιαίτερα αυτά που ασχολούνται με υποδομές, είναι εκείνα που μέχρι στιγμής δείχνουν να διατηρούν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις πρόκειται για 5-6 funds, ορισμένα εκ των οποίων έχουν δώσει ξανά το παρών σε ανάλογες διαγωνιστικές διαδικασίες στη χώρα μας.
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να υπάρξει συνεργασία κάποιου ή περισσότερων fund με ευρωπαϊκή εταιρία Διαχειριστή Δικτύου, δηλαδή εταιρία ανάλογη με με τον ΔΕΔΔΗΕ, φαίνεται ότι δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής, καθώς οι εν λόγω Διαχειριστές διεκδικούν ουσιαστικό ρόλο στο μάνατζμεντ της εταιρίας, κάτι που δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει ο κ. Στάσσης. Εταιρίες από τρίτες χώρες δείχνουν πιο ανοικτές να το επιχειρήσουν, προσερχόμενες όμως όχι για το 49% αλλά για μικρότερο μερίδιο, διεκδικώντας δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας.
Το θέμα των ποσοστών και των δικαιωμάτων στη διοίκηση φαίνεται πως θα αποτελέσει το αντικείμενο μεγάλων διαπραγματεύσεων στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η προθεσμία για την υποβολή όλων των εγγράφων και των δικαιολογητικών που πρέπει να συνοδεύουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος- η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά- λήγει στις 26 Φεβρουαρίου.