Πέντε νέες δράσεις, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, έθεσε ως βασικούς στόχους και προτεραιότητες, η Διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευσή του. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, ο Σύνδεσμος παρακολουθεί στενά και παρεμβαίνει στις διαδικασίες υλοποίησης του ΣΑΕ 2014-2020, ώστε να εξασφαλίσει συνέχιση και περαιτέρω αύξηση των ενισχύσεων προς τις εξωστρεφείς δραστηριότητες, με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία και επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγείς προτάσσουν:
-Την ανάδειξη του ΠΣΕ, ως Κέντρου Επιχειρηματικής Υποστήριξης για όλες τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων γύρω από το θεσμό των Επιμελητηρίων. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία του ΠΣΕ και ως θερμοκοιτίδας εξαγωγικών start ups, καθώς και η προσέλκυση business angels, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
-Την επίσπευση ενισχύσεων μέσω του ΣAE 2014-2020, που παίρνει τη σκυτάλη από το ΕΣΠΑ, με επίκεντρο την εξωστρεφή επιχειρηματικότητας, καθώς και στοχευμένες δράσεις προώθησης-προβολής των αγροτικών προϊόντων από το Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με συμμετοχή και συλλογικών φορέων όπως ο ΠΣΕ.
-Την επέκταση των δράσεων Εκπαίδευσης-Κατάρτισης σε θέματα εξωστρέφειας και σε ανέργους, αλλά και πιο αποτελεσματική προσέγγιση στελεχών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα.
-Την ενίσχυση του ερευνητικού έργου του ΠΣΕ.
-Τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε θέματα εξωστρέφειας.
Όπως ανέφερε, εξ άλλου, η κα Σακελλαρίδη, ο ΠΣΕ, βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για δράσεις Προώθησης-Προβολής ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας σε χώρες της ΕΕ και Τρίτες Χώρες, ενώ παράλληλα, εξασφαλίζει τη δικτύωση Ελλήνων Εξαγωγέων με ξένους αγοραστές στον Περσικό Κόλπο και την Κίνα, μέσα από συνεργατικές και κοινές δράσεις με αρμόδιους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό θα αναλάβει την επόμενη διοργάνωσης του Προγράμματος GO INTERNATIONAL, για το οποίο σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Ειδικότερα, η Διοίκηση του ΠΣΕ, χαρακτήρισε το 2014 ως αφετηρία οριστικού μετασχηματισμού του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Δράσεων της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας, αλλά και τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Διεθνούς Συνεδρίου του ΠΣΕ, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς άξονες ανάκτησης θετικών ρυθμών στις εξαγωγές: τη Ρευστότητα των επιχειρήσεων, την Ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους και επιβαρύνσεων, τη Μεταφορά τεχνογνωσίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Προβολή της ποιότητας, της καινοτομίας και της ασφάλειας των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Σύμφωνα με τον Προγραμματισμό του Συνδέσμου στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διοργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις: Α) Για τις νέες εξαγωγικές διαδικασίες και του Εγκεκριμένους Εξαγωγείς. Β) Για τρόπους και προγράμματα χρηματοδότησης εξαγωγών. Γ) Για τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής και του λειτουργικού κόστους μίας εξαγωγικής επιχείρησης. Δ) Για τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων και πολλά άλλα.
Κάνοντας απολογισμό της περασμένης χρονιάς, η Πρόεδρος της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας, ανέφερε ότι το 2013 έκλεισε με οριακή υποχώρηση των εξαγωγών «στα όρια του στατιστικού λάθους, του -0,2%», όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου του ΠΣΕ. Ωστόσο, συνδυαστικά, αγαθά και υπηρεσίες, σήμαναν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Πλέον η εξωστρέφεια της οικονομίας αντιστοιχεί στο 30% σχεδόν του ΑΕΠ της χώρας, με ανοδικές μάλιστα τάσεις. Από τα επίπεδα των 27,3 δις ευρώ, πρόσθεσε η κα Σακελλαρίδη, ξεκινάει μία νέα προσπάθεια για ακόμα καλύτερες επιδόσεις, παρά τις αντιξοότητες, τα προβλήματα και την κόπωση που φέρνει η 6ετής πλέον ύφεση. Διεθνείς Οργανισμοί τοποθετούν για το 2014 την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στα επίπεδα του 4,6-6,6%».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών προβλέπει αύξηση των εξαγωγών προϊόντων στα επίπεδα του 2-3%, παρ’ όλου που σε επίπεδο α’ τριμήνου 2014 καταγράφεται μείωση των εξαγωγών της τάξης του 3% (ή 4,8% αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. «Η ανοδική όμως αντίδραση ορισμένων κλάδων (όπως τα χημικά, τα διάφορα βιομηχανικά και τα εμπιστευτικά προϊόντα) μας προσθέτει αισιοδοξία για τη συνέχεια», συμπλήρωσε η κυρία Σακελλαρίδη.