Στις εταιρίες που θα προσελκύσει η πρόσκληση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ επικεντρώνεται η προσοχή της αγοράς, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούσαν ότι τουλάχιστον 3-5 funds, μπορεί να δώσουν το παρών, τοποθετώντας ανάμεσά τους τη Macquarie, πολυεθνικό επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα την Αυστραλία και προσανατολισμό στις υποδομές, το οποίο συμμετέχει και στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το γαλλικό fund Ardian, που επίσης έχει ειδίκευση σε έργα υποδομών και ενέργειας, καθώς και το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ιταλικό fund υποδομών το F2i SGR , το οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την ιταλική TERNA στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ. Oί ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν τη συμμετοχή δύο πολύ γνωστών διεθνών οίκων του KKR και της Blackrock είτε στη φάση αυτή της διαδικασίας, είτε σε μεταγενέστερη. Σύμφωνα με το Reuters ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει και από τον όμιλο Κοπελούζου.
Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει η State Grid, η κινεζική εταιρία που είναι στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ. Για τον κινεζικό όμιλο, έχουν γραφτεί πολλά, μεταξύ των οποίων ότι ενδιαφέρεται για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ, επικαλούμενη τους όρους της προκήρυξης έχει διαμηνύσει ότι δεν θα κάνει δεκτή τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στον τύπο, περί καταγγελίας των Κινέζων στην ευρωπαϊκές αρχές έχουν διαψευστεί. Από την άλλη πλευρά πάντως οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν ευνοούν την κινεζική επέκταση στις ευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας.
Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα συμμετάσχει ευρωπαϊκός διαχειριστής δικτύου στον διαγωνισμό. Για τους Διαχειριστές ένα από τα κομβικά ζητούμενα είναι η απόκτηση των μετοχών να αντικατοπτρίζεται με ισχυρό λόγο στο μάνατζμεντ της εταιρίας, δηλαδή με τη δυνατότητα του μετόχου του 49% να τοποθετεί εκτελεστικά μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο -τουλάχιστον του CFO- κάτι όμως στο οποίο δεν συναινεί η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία μετά την πώληση διατηρεί το 51%. Ωστόσο η μεγάλη διαπραγμάτευση για το μάνατζμεντ μάλλον θα γίνει κατά την περίοδο διαμόρφωσης του SPA, της συμφωνίας εξαγοράς μετοχών, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού.
Οι βλάβες, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης και η όλη αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ημερών για τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω της κακοκαιρίας τροφοδότησαν κάποιες φήμες περί νέας παράτασης της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, τις οποίες η ΔΕΗ διέψευδε ως χθες το βράδυ, τουλάχιστον.
Η όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ συνοδεύεται με νέο ρυθμιστικό μυτιπλαίσιο για τον προσδιορισμό της ρυθμιζόμενης βάσης και των εσόδων του Διαχειριστή, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε ορίζοντα τετραετίας. Εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να προσδιοριστεί το WACC, η σταθμισμένη απόδοση κεφαλαίων, σε ένα ποσοστό γύρω στο 6,5- 7%, απόδοση σχεδόν διπλάσια από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Σύμβουλοι της ΔΕΗ στο όλο εγχείρημα είναι η Goldman Sacks και η Eurobank.
Η κατάθεση ενδιαφέροντος σήμερα γίνεται ηλεκτρονικά και οι υποψήφιοι θα πρέπει ως τις 26 Φεβρουαρίου να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα.