Σωρεία ερωτημάτων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας έχει θέσει η Κομισιόν σε σχέση με την πρόταση, που προκοινοποίησε στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά για τα πράσινα ΡΡΑ, δηλαδή τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ μεταξύ παραγωγών και επιλέξιμων καταναλωτών.
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει επιδότηση ύψους 15 ευρώ/MWh με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για πράσινα PPA (Power Purchase Agreements) δηλαδή συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνάπτουν παραγωγοί ΑΠΕ κυρίως με βιομηχανίες. Στόχος του μέτρου, το οποίο είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για την ενεργοβόρο βιομηχανία και παράλληλα το “πρασίνισμά” της, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για τη μείωση των ρύπων.
Τα ερωτήματα που έθεσε η Κομισιόν αφορούν τόσο στη δομή όσο και στο χαρακτήρα του μέτρου, ενώ ουσιαστικοί παράμετροι, όπως για παράδειγμα η ποσότητα ενέργειας από ΑΠΕ που θα διατίθεται μέσω διμερών συμβολαίων δεν έχουν γνωστοποιηθεί.
‘Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το ΥΠΕΝ ερωτάται για ποιο λόγο η επιδότηση περιορίζεται μόνο στη βιομηχανία και γιατί η ενέργεια από ΑΠΕ δεν κατευθύνεται μέσω και των ΡΡΑ στο σύνολο των καταναλωτών ώστε το όποιο όφελος να αφορά όλη την αγορά. Επίσης ζητούνται διευκρινίσεις για τους συντελεστές που προσδιόρισαν το ύψος της επιδότησης στα 15 ευρώ/MWh
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της Ισπανίας για πράσινα PPA. Ωστόσο το ελληνικό σχήμα είναι αρκετά διαφορετικό από το ισπανικό, το οποίο προβλέπει την παροχή εγγυήσεων προς όφελος εταιριών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής έντασης ενέργειας, εκτεθειμένους στον διεθνή ανταγωνισμό. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποζημιωθούν ως 85% κατ’ ανώτατο όριο της συνεισφοράς τους για τη χρηματοδότηση της παραγωγής των ΑΠΕ, της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης και της παραγωγής ενέργειας σε ισπανικά εδάφη εκτός της ιβηρικής χερσονήσου.
Η παροχή εγγυήσεων για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θα πραγματοποιείται μέσω του φορέα, FERGEI (Aποθεματικό Ταμείο Εγγυήσεων των Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρισμού- Reserve Fund to Guarantee Large Electricity Consumers ).
Ας σημειωθεί ότι το ισπανικό σχήμα, το οποίο θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα έχει προσωρινό ετήσιο προϋπολογισμό 91,88 εκατ. ευρώ.
Ενα ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί η ελληνική πλευρά δεν ακολούθησε την “πεπατημένη” της Ισπανίας, ώστε να μην βρεθεί ξαφνικά προ δυσάρεστων εκπλήξεων και δεύτερον τι θα συμβεί αν δεν εγκριθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ισπανικό μοντέλο αξιολογήθηκε από την Κομισιόν με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Ενέργεια 2014-20, η ισχύς των οποίων έχει παραταθεί ως το τέλος του 2021 και κρίθηκε ότι δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση με την έννοια του άρθρου 107 (1) TFEU.