Σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας με οικονομική ενίσχυση επιδιώκεται να εισέλθουν μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ, που θα αποσυρθούν την περίοδο 2021-23, όπως προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, MargretheVestager.
Για τέσσερις μονάδες και ορυχεία που θα κλείσουν συζητήθηκε το αίτημα αποζημίωσης που έχει θέσει το δημόσιο, ενώ ακόμα στο τραπέζι τέθηκαν ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, καθώς και το επόμενο βήμα (μετά το μάρκετ τεστ), για την εξασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Αυτό που δεν συζητήθηκε με την κα Vestager είναι τα πράσινα PPA, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν το υπουργείο εξετάζει τον τρόπο αποζημίωσής τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει την απόσυρση όλων
των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της εταιρίας, ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Στο πλαίσιο αυτό αποσύρθηκαν το 2020 οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, φέτος τον Μάιο σβήνουν οι μονάδες Καρδιά 3-4, το 2022 - ίσως και λίγο νωρίτερα, κλείνει η Μεγαλόπολη 3 και οι μονάδες του σταθμού του Αγίου Δημητρίου 1-4 και το 2023 η Μεγαλόπολη 4, η Μελίτη 1 και ο Αγ. Δημήτριος 5.
Ο ΑΔΜΗΕ σε σχετική μελέτη τονίζει ότι θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας του συστήματος, ιδιαίτερα όταν λειτουργήσει η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης -Αττικής.
Το υπουργείο δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινίσει ποιές μονάδες σχεδιάζεται να τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία, ίσως γιατί το όλο θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Δεδομένου πάντως ότι οι σταθμοί του Αμυνταίου και της Καρδιάς φαίνεται ότι κλείνουν οριστικά, το παιχνίδι προφανώς αφορά στις υπόλοιπες μονάδες και κυρίως ορισμένες από τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου, καθώς και τη “σειρά του 2023”, δηλαδή Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5. Κάποιες από αυτές ενδεχομένως να παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία και τα επόμενα χρόνια
Η υπό κατασκευή λιγντική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα σταματήσει να λειτουργεί με λιγνίτη το 2028.
Ο υπουργός συζήτησε με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης των συμμετεχόντων στην αγορά για τη διατήρηση των μονάδων τους σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας την περίοδο 2021-2023.
Για την αποζημίωση της ΔΕΗ εξετάστηκε το αίτημα που έχει υποβάλει το Δημόσιο για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ. Η κα Vestager δήλωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία για τη διακοπή λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ και εξετάζει τη νομική βάση για την εφαρμογή του μέτρου.
Από την πλευρά του υπουργείου ο κ. Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου διεμήνυσαν ότι θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τους κανόνες ανταγωνισμού, τον ευρωπαϊκό κανονισμό ηλεκτρικής ενέργειας και τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.
Συζητήθηκαν εξάλλου τα επόμενα βήματα για τη διάθεση πακέτων λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει καταδικάσει τη χώρα για το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Ας σημειωθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί το μάρκετ τεστ, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τη τελευταία διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, στα τέλη Ιανουαρίου.