Με ένα άλμα 26% των τιμών ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας “απάντησε” το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για ενδεχόμενη καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ στην αγορά χονδρικής.
Με τη μέση τιμή ηλεκτρισμού για σήμερα, 18 Μαρτίου, να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 70,57 ευρώ/MWh (από 56,16 ευρώ/MWh χθες) χωρίς μεγάλη διαφοροποίηση της ζήτησης και να προσεγγίζει το επίπεδο της ιταλικής αγοράς ( 72,01 ευρώ/MWh), δεν ήταν λίγοι όσοι συνέδεαν την έρευνα αντιτραστ της Κομισιόν με τις χαμηλές τιμές της ελληνική αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM) ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, την ενόχληση που αυτές προκάλεσαν εντός και εκτός συνόρων, μαζί με κάποιες φρέσκιες καταγγελίες στην Επιτροπή για τους χειρισμούς της ΔΕΗ, που προστέθηκαν στο φάκελλο, τον οποίο κρατά ανοικτό η DG Comp κατά της εταιρίας από το 2017 για πιθανή χειραγώγηση τιμών στη χονδρική αγορά μέσω των προσφορών από τις υδροηλεκτρικές της μονάδες
Η απόφαση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν “έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία” αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπενθυμίζοντας με νόημα τη πρόσφατη διαδικτυακή συνομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Τα ανοικτά θέματα μεταξύ του ΥΠΕΝ και των ευρωπαϊκών θεσμών όσον αφορά στη ΔΕΗ ήταν πολλά, από το “remedy” για το μονοπώλιο στον λιγνίτη, όσο τη διεκδίκηση αποζημίωσης για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και το υψηλό μερίδιο της δεσπόζουσας εταιρίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η πολιτική του πρώην υπουργού ΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη να συνδέσει το “remedy” με την αποζημίωση είχε ήδη προκαλέσει τριβές με τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σκρέκας επιχείρησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις, αποσυνδέοντας τις δύο υποθέσεις και προωθώντας άμεσα το μάρκετ τεστ για τους λιγνίτες, όπως ζητούσε η Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση τρίτων στη λιγινιτική ενέργεια, σε υλοποίηση της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Καθώς όμως ο λιγνίτης περνά πια στα “αζήτητα” λόγω του υψηλού κόστους ρύπων και της πολιτικής της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το μάρκετ τεστ έφερε πενιχρά αποτελέσματα. Ουσιαστικό ενδιαφέρον από εν δυνάμει αγοραστές δεν καταγράφηκε, με τους συμμετέχοντες να εκτιμούν ότι η διάθεση περιορισμένων ποσοτήτων λιγνιτικού ρεύματος υψηλού κόστους δεν βελτιώνει τον ανταγωνισμό.
Στο βάθος του ορίζοντα υπάρχει στο τραπέζι και η πρόταση για τη διάθεση σε τρίτους ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο όλων αυτών και με τη ΔΕΗ να θεωρείται από ορισμένους υπεύθυνη για τις κατά περιόδους χαμηλές τιμές ηλεκτρισμού στη DAM, ιδιαίτερα στις αρχές του χρόνου, που εκτός των άλλων είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ρεύματος με παράλληλη μείωση των εισαγωγών, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να προχωρήσει στο επόμενο βήμα κατά της ΔΕΗ δεν αιφνιδίασε.
Αλλωστε, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν προσδιορίζει τη χρονική περίοδο για την οποία γίνεται η έρευνα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα από το 2017 ως σήμερα.