Η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ θα λειτουργήσει κανονικά ως λιγνιτική αλλά θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου νωρίτερα από το 2028 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης σε συνέδριο που πραγματοποίησε η ηλεκτρονική ενεργειακή σελίδα energypress. Ο κ. Στάσσης, είπε πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός δύο – τριών μηνών, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως η Πτολεμαϊδα 5 θα μετατραπεί νωρίτερα σε μονάδα φυσικού αερίου. Εξήγησε πως «είναι μια αναγκαστική επιλογή» και πως με δεδομένες τις υψηλές τιμές για τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα η μετατροπή ώστε να λειτουργεί με φυσικό αέριο πρέπει να γίνει νωρίτερα από το 2028.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είπε πως η Πτολεμαϊδα 5 με ισχύ κοντά στα 1.000 MW θα είναι μία από τις μονάδες φυσικού αερίου που χρειάζεται το ελληνικό σύστημα ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσες νέες μονάδες φυσικού αερίου μπορεί να αντέξει η αγορά, καθώς βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης πέντε – έξι επενδυτικά σχέδια, ο κ. Στάσσης είπε πως χρειάζονται και άλλες μονάδες στην ευελιξία για μεγαλύτερη εισροή ΑΠΕ. Είναι σημαντικό να υπάρξει μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος για να ενεργοποιηθούν τέτοιες επενδύσεις. Θα δούμε μία με δύο στα επόμενα χρόνια που μάλλον θα χρειαστούν».
Νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε υποστηρίξει, στο ίδιο συνέδριο, πως η πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος, που θεωρείται κρίσιμος παράγοντας ώστε να προχωρήσουν κάποιες από τις νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου, θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο. Κατά τον κ. Σκρέκα ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι απαραίτητος προκειμένου «να υλοποιηθούν επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο που θα συμβάλλουν στη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου» σε μια περίοδο ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Στο ερώτημα για το πόσες νέες μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης διευθύνων σύμβουλος της Elpedison και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), είπε πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα αναπτυχθούν οι ΑΠΕ και οι μονάδες αποθήκευσης. Η Elpedison προωθεί την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη (χωρίς να έχει λάβει τελική επενδυτική απόφαση) με τον κ. Ζαχαριάδη να υποστηρίζει πως οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η αγορά αντέχει τρεις νέες μονάδες. Οι αποφάσεις, όπως είπε, καθυστερούν μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος.
Υπενθυμίζεται πως ήδη είναι υπό κατασκευή η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος.
Ο κ. Μίλτος Ασλάνογλου, γενικός διευθυντής του ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας) είπε πως το πλέον κρίσιμο στοιχείο που θα καθορίσει τον αριθμό των νέων μονάδων φυσικού αερίου είναι ο ρυθμός ένταξης των ΑΠΕ, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως μετά το 2030 (καθώς θα επεκτείνεται η ηλεκτροκίνηση) αλλά και η ανάπτυξη των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες στις οποίες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι παλιές και συνεπώς έχουν ζητήματα βιωσιμότητας.